Izrada sajta ili moj komšija može da ti to odradi za 100-200 evrića

Svi ćemo se naravno složiti da je posedovanje web sajta za jednu kompaniju postalo normalno koliko i posedovanje imena, telefona pa čak i PIB-a. Sigurno ste barem jednom (a verovatno mnogo više puta) došli u situaciju da pre ili posle nekog poslovnog razgovora proverite sajt vašeg sagovornika. I on je isto to učinio sa vama. Kakvu ste sliku stekli o toj kompaniji gledajući njihov sajt? Iako već sad mnoge kompanije imaju svoj sajt (ne ulazim u priču kog kvaliteta) postoji mnogo firmi koje ovaj deo još nisu uradile. Tu su uvek izgovori o preopterećenošću poslom, nedostatkom informacija za sajt, ko to još gleda i slično ali su mi najomiljeniji da je izrada sajta skupa rabota. Pa i treba da bude skupa ako je kvalitetno urađena. I Mercedes je skup.

Kako bi ostali dosledni našoj tradiciji da zakidamo na svemu, često u razgovoru sa potencijalnim klijentima čujem rečenicu „izrada sajta… ooo pa ovo je previše skupo… jednan moj komšija može da mi to odradi za 100-200 evrića“. Odradi je ključna reč i ona tu nosi svoje bukvalno značenje u punom sjaju.

Kako bi pokušao da vam predstavim šta znači razvoj jedne online aplikacije (čitaj: izrada sajta) samo ću ukratko nabrojati faze kroz koje moraju i klijent i onaj ko pravi sajt proći:

 • Analiza kompanije
 • Analiza ciljne grupe
 • Šte se želi postići izradom sajta i šta je to što potencijalni kupac treba od naše prezentacije
 • Prikupljanje adekvatnog materijala za sajt
 • Adaptacija tog materijala za prikazivanje online
 • Odabir ključnih reči i njihova implementacija u sadržaj sajta (izuzetno bitno za optimizaciju)
 • Analiza mogućih tokova podataka i informacija na sajtu
 • Ukoliko je sajt sa bazom podataka – dizajn i projektovanje baze podataka i tokova podataka
 • Dizajn koji odgovara vizuelnom identitetu kompanije
 • Izrada sajta
 • Podešavanja tokom dizajna i kodiranja
 • Povezivanje sajta sa društvenim mrežama (i otvaranje naloga na društvenim mrežama ukoliko ih klijent nema)
 • Definisanje ključnih reči, optimizacija i prijavljivanje na pretraživače
 • Kontrola izrađenog sajta
 • Praćenje posećenosti

Ovo su sve osnovni koraci za jedan najosnovniji sajt. Moje iskreno pitanje je da li se sve ovo može dobiti za 100-200 evrića? Jednostavno, trebamo biti svesni šta kupujemo. Jedno je platiti za sajt od 200 eura a drugo je investirati u svoju internet prezentaciju koja nam sa prvim klijentom dovedenim na naša vrata vraća uloženi novac. Ostali klijenti su čist profit.

Komšijin mali će se za svoju skromnu finansijsku nadoknadu verovatno pozabaviti samo sa dizajnom, izradom i povezivanjem sajta sa drustvenim mrežama i preskočiti najvažnije stavke koje u stvari čine vrednost samog sajta, vrednost koju prenosimo na posetioce koji na osnovu toga postaju naši klijenti.

Takođe treba voditi računa i za činenicu da je na Internetu prvi utisak itekako važan. Zbog toga neka mala firma može rame uz rame konkurisati velikoj multinacionalnoj komaniji ako na svojoj prezentaciji ima baš ono sto potencijalni kupac traži baš u trenutku kad to traži. Kako cenimo ljude po tome kako izgledaju, kako se oblače, koliko su nam simpatični ili ne zašto bi to bilo drugačije i sa kompanijama i njihovim sajtovima. To nam je jednostavno u prirodi.

U ovom blogu sam se takao samo izrade sajta koje je tek prvi korak prisustva jedne kompanije na Internetu. Sajt vam ne vredi više od vizitkarte ukoliko ga ne promovišete kroz prave kanale i ne koristite na način dodavanja vrednosti vašim proizvodima i uslugama. Zato postoji online marketing koji će biti jedna od tema nekog sledećeg bloga.

Do tad razmislite malo o ovoj temi…

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>