Bunsiness BOX 12 – Kako da jednostavno pronađete, privučete i zadržite nove klijente – sa Ivicom Penićem

Internet nam je doneo mogućnost da svoje proizvode ili usluge lako i brzo plasiramo mnogo većem broju ljudi, ali je isto tako omogućio i nastanak jako velike konkurencije. Zbog toga je neophodno imati kvalitetnu strategiju koja će vašem biznisu omogućiti da pronađe, privuče i zadrži što više novih klijenata.

O ovoj temi pričali smo sa Ivicom Penićem, ekspertom za prodaju i marketing. Ivica je startap mentor i autor knjiga „Ne možeš pogoditi metu koju ne vidiš“ i „Start Up Check List“

Pogledajte ceo vebinar na temu „Kako da jednostavno pronađete, privučete i zadržite nove klijente“

Na vebinaru smo pričali

Proces pronalaženja, privlačenja i zadržavanja kvalifikovanih kupaca naziva se Lead Generation, a ovaj pojam je teško prevesti na neki od nama geografski bliskih jezika.

Svi pokušavaju da dođu do svojih kvalifikovanih kupaca, ali ako ne možete da uložite gomile novca u to jer niste ogromna kompanija sa pozamašnim budžetom za marketing, morate da nađete jeftinije i lakše načine da se predstavite.

Društvene mreže i online promocija nam mogu pomoći da pronađemo naše potencijalne korisnike, zatim da identifikujemo njihove želje i potrebe, da ih privučemo, postavimo se kao autoritet, pa tek onda da ih uvedemo u proces kupovine.

Lead generation je korišćenje alata kojima možemo da stvorimo odnos sa korisnicima koje nismo upoznali i koji ne znaju ništa o nama.

Alati koji su danas dostupni mogu u potpunosti da automatizuju taj proces.

U današnjem poslu, (pogotovo u prodaji) samopouzdanje je najvažnija stvar. Ako imate dovoljan broj lead-ova, možete da budete opušteni jer imate dovoljno potencijalnih klijenata koji su zainteresovani i čekaju vas.

Facebook kao društvena mreža dopušta vam da jako dobro upoznate i pratite ponašanje svojih korisnika, pošaljete im ciljane poruke u određenom trenutku i brzo proširite svoj uticaj.
U offline svetu, loša priča o vašem proizvodu ili usluzi podeliće se 20 puta, a dobra samo 4. U online svetu, dobra priča podeliće se preko 40 puta!

Društvene mreže vam takođe daju mnogo šire mogućnosti – možete da doprete do mnogo većeg broja ljudi. Ovo nije mesto gde se prodaje, već gde se stvara zajednica oko našeg brenda. Verovatno su najvažniji emotivni okidači za kupovinu, ali i slanje pravih poruka u pravom trenutku. Zato sadržaj mora da bude jako kvalitetan da bi privukao pažnju na pravi način, ali i zadržao publiku.

Važno je zapamtiti da ne možeš pogoditi metu koju ne vidiš! Ne možeš postići cilj ako ga pre toga precizno ne definišeš i odrediš kako ćeš ga meriti. Bez plana i jasnog cilja, jako je lako protraćiti novac na online promociju.

S obzirom na to koliko ima stvari koje treba uraditi za lead generation online, ovaj proces je neophodno automatizovati. Dostupni alati uprostiće i ubrzati proces, što vama daje vremena da se bavite drugim važnim segmentima vašeg biznisa.

Bitno je imati različite poruke za različite ciljne grupe – prema starosti, uređaju sa koga pristupaju društvenim mrežama, statusu veze i drugim bitnim faktorima. U suprotnom nećemo imati rezultate jer šaljemo poruke koje nemaju uticaj na primaoca.

S obzirom na brzinu kojom se društvene mreže konstantno menjaju, više ne važi da kao ne napreduješ ostaješ u mestu. Danas, ako ne pratiš trendove i ako ne ideš napred, neminovno nazaduješ.

Naravno, ukoliko se bavite privatnim biznisom, nemate vremena da vodite računa o svim tim promenama koje se konstantno dešavaju. Zato je dobro što postoje stručnjaci koji se bave samo time i mogu vam „sažvakati“ znanje, ili ovaj segment voditi umesto vas.

Lead Generation – korak po korak

Ivica je za vas pripremio uprošćenu šemu procesa. Ako niste hvatali beleške u toku vebinara, preuzmite infografik ovde.Od ideje do proizvoda – online kurs

Program „Start Up Check List“ namenjen je svima koji žele da pronađu najbolji način da svoj proizvod ili uslugu plasiraju online. Osim video materijala, radne sveske, vežbi, zadataka i template-ova, svim polaznicima dostupna je i e-mail podrška.

Gledaocima BusinessBox-a, ovaj program dostupan je po posebnoj ceni sa 80% popusta do 6.maja u ponoć. Detaljan program i dodatne bonuse možete naći ovde.


….
Ovaj vebinar je dvanaesti po redu iz naše kutije pune trikova za uspešne preduzetnike. BusinessBOX Vam svakog drugog utorka potpuno besplatno donosi savete i iskustva stručnjaka iz određene oblasti koja je neophodna svakom biznisu. Pričaćemo o birokratiji, marketingu, online marketingu, poslovnoj psihologiji, motivaciji, ljudskim resursima, računovodstvu…

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>