5 stvari koje bi trebali uraditi da vam sajt bude pronađen i posećen

Istraživanja kažu da samo jedan od deset sajtova ima dobru sadržinu i pruža svojim posetiocima relevantne i interesantne podatke.

Kako da baš Vaš sajt bude jedan od tih deset? Veoma jednostavno – korišćenjem ovih smernica dobićete osnovne ideje kako da unapredite Vašu Internet prezentaciju i da je podignete na novi nivo.

Praćenjem ovih smernica pored poboljšanja sadržaja sajta utičete i na bolju optimizaciju za pretraživače što je i početni uslov da vaš sajt bude pronađen.

 1. Osmislite nešto interesantno
  Ljudi su se već smorili od standardnih fraza tipa: “mi smo najbolja kompanija”, “naši proizvodi su najkvalitetniji”. Pokušajte na neformalan način predstaviti svoju ponudu rečnikom bliskim potencijalnim posetiocima ili ciljnoj grupi koju želite targetirati. Bogatim i originalnim rečnikom i interesantnim tekstovima sigurno ćete “zakucati” vaše posetioca za ekran računara (tableta ili mobilnog telefona) i izazvati ga da provede više vremena na vašem sajtu. Odličan prvi korak.
 2. Uključite relevantne ključne reči u tekstove na sajtu
  Pri kreiranju sadržaja sajta obavezno pokušajte da uključite ključne reči za koje smatrate da će biti traženi proizvodi i usluge koje nudite. Odabiir ključnih reči je veoma bitan pri najranijim fazama izrade sajta. Pokušajte da eksperimentišete. Pretražite fraze po kojima bi voleli da budete pronađeni, proverite po kojim ključnim rečima se prikazuje Vaša konkurencija (pogledajte i njihov sajt) i na kraju pokušajte da uklopite ključne reči koje posetioci zapravo pretražuju u finalni tekst Vašeg sajta.
 3. Budite pametni u vezi tagova i arhitekture sajta
  Izuzetno je bitno kako ste dizajnirali navigaciju sajta. Do svake informacije treba da se dođe lako i logički. Nejasna i komplikovana navigacija samo će iznervirati posetioca i umanjiti vrednost Vašeg sajta iako je možda sadržaj sjajan.
  Što se tiče tagova obavezno uključite naslovne tagove (title tags) i meta opise (meta description tags) kako bi Vaš sajt bio što bolje kotiran na pretaživačima.
 4. Izazovite priču o vašem sajtu, prirodne linkove, glasove, 1+, praćenja i deljenja
  Osnova ove tačke je relevantan i zanimljiv sadržaj. Budite interesantni, uključite nagradne igre u sajt, povežite ga sa vašimn stranicama na socijalnim mrežama, pišite zanimljive blogove, delite zanimljive slike ili misli, budite drugaciji, zabavniji, informativniji, bolji od Vaše konkurncije.
 5. Budite sveži i relevantni
  Kako bi stalno bili pod medijskom pažnjom morate da budete spremni da prihvatite poslednju tehnologiju i modele online komunikacije. Prema tome ubacite u petu brzinu sa socijalnim mrežama, kontaktirajte sa svojim klijentima preko nekoliko različitih kanala komunikacije, edukujte ih preko svog sajta, pružite im neke besplatne usluge (svi vole da dobiju nešto besplatno), optimizujete svoju web prezentacuju za prikazivanje na tabletu i mobilnom telefonu, redovno osvežavajte sadržaj sata i držite ga aktuelnim.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>