Deljenje sadržaja na društvenim mrežama – viralni sadržaj

Kreiranje sadržaja postalo je obavezan zadatak svake ozbiljne kompanije kojoj je stalo do kvaltetne online promocije. Ne samo što kreiranjem sadržaja dobijaju na obuhvatu, boljem pretraživanju i izgradnji kredibiliteta, kompanije koje koriste ovaj način promocije postaju eksperti u očima svojih potencijalnih klijenata i lakše grade brend koji žele da promovišu.

Na koji način napraviti sadržaj koji će postati viralan?

Prvo da objasnim šta znači viralan sadržaj. To je sadržaj koji ljudi dele, sadržaj o kome se priča i prepričava, sadržaj koji je sam sebi reklama. Iako ste verovatno pomislili da je Internet mesto gde je uticaj viralnog sadržaja najveći, prevarili ste se. Najjači uticaj na potencijalnog klijenta ima preporuka (word of mouth) dok Internet može biti samo jedna od platformi za prenošenje ove poruke. Iako je Internet izuzetno jaka platforma za ovaj način promocije, naučno je dokazano da je samo 7% preporuka online (ni ja nisam verovao kada sam video ovaj podatak). Ostalih, velikih, 93% se i dalje dešavaju offline, u svakodnevnim razgovorima, kafani ili poslovnom ručku ili jednostavno dok se družimo sa prijateljima.

U ovom tekstu (i tekstovima koji slede) fokusiraću se na online sadržaj iz prostog razloga što ovih 7% rapidno raste i bitno je da se na vreme pripremimo za nove načine komunikacije.

Da li svaki sadržaj može postati viralan?

DA. Postoje određeni principi čijom upotrebom dajete mogućnost sadržaju da postane viralan, da počne da se deli poput virusa (odatle i reč viralan). Naučno je dokazano da postoji 6 osnovnih principa putem kojih možemo kreirati sadržaj kako bi sam članak postao kandidat za viralno deljenje online i offline.

  1. Socijalna vrednost
  2. Okidači
  3. Emocije
  4. Javnost
  5. Praktične vrednosti
  6. Priče

Svaki od ovih principa predstaviću u posebnom blog postu tokom narednih nedelja tako da kada sklopite celu sliku i vi sami možete da postanete ekspert za kreiranje viralnog sadržaja.

Šta je još bitno za kreiranje sadržaja?

Do nedavno je u online marketing krugovima važilo pravilo “Content is the King” (sadržaj je kralj). Ideja je bila prizvodnja što većeg sadržaja pošto se na taj način dobijalo na širem obuhvatu i lakšem dobijanju novih klijenata.

Novim načinom korišćenja Interneta, pretraživanja i dostupnosti podataka kao i borbom za pažnju potencijalnih klijenata nameće nam se zahtev za ciljno kreiranim i personalizovanim sadržajem. Takođe, od velike važnosti je prilagođavanje sadržaja za kanale komunikacije (npr: drugačije pripremljen i prezentovan isti sadržaj za Facebook i YouTube). U ovom slučaju kontekst odnosi pobedu nad sadržajem i dolazimo do novog pravila online marketinga “If Content is King, then Context is God” (ako je sadržaj kralj, kontekst je Bog).

Kontekst je način na koji objavljujemo, distribuiramo i promovišemo naš sadržaj, a definišu ga okolnosti i činjenice koje okružuju situaciju. Odabirom pravog konteksta za sadržaj koji kreiramo dodajemo veću vrednost i bolju startnu poziciju i ujedno prilagođavamo kreirani sadržaj cilljnim korisnicima.

Kako koristiti osnovnih 6 principa

Pri kreiranju sadržaja nekada je dovoljno iskoristiti samo jedan od ovih 6 principa, a nekad je potrebno koristiti njihove kombinacije.

U narednih 6 tekstova opisaću vam svaki princip posebno kako biste i vi mogli da kreirate sadržaj poput mog poslednjeg bloga “Zašto je na svakoj reklami za iPhone 9:41” a koji mi je, zato što ga je izmedju ostalog podelio Kurir, doneo dodatnih 1800 poseta na sajt dnevno u toku 4 dana, ili da saznate zašto je ASL Ice Bucket Challenge postao hit na Internetu prethodne godine.

Pozivam vas i da se učlanite na našu email listu kako ne biste propustili sledećih 6 tekstova na ovu temu (a i neke druge tekstove koji vam mogu biti od koristi).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *