Izgradnja ličnog brenda na Internetu

Sigurno Vam se svima desilo da ste kucali Vaše ime na Google pretraživaču da vidite šta će izaći. Budite sigurni da to rade Vaši prijatelji, bivše ljubavi ili nove simpatija, ali svakako i Vaša konkurencija, potencijalni klijetni, potencijalni poslodavci.
Kako nam je svima odavno jasno da više ne postoji privatnost na Internetu, moderna tehnologija nas tera da obratimo pažnju kako se prezentujemo online i koje posledice može imati naša online prisutnost.
Pojavom društvenih mreža sve je postalo javno. Od osnovnih podataka o nama, toga koju muziku slušamo, sa kojim ljudima se družimo (mada teško baš da se baš družimo sa nekoliko stotina FB prijatelja), preko slika sa godišnjeg odmora, tek rođene dece, kućnih ljubimaca, online igara koje igramo, hrane koju volimo pa sve do potrošačkih navika koje imamo, brendova koje cenimo i idola kojima se divimo.
Pošto kompanije čine ljudi, svakako ćemo pri pregledu kompanijske stranice na LinkedIn-u pogledati ko su njeni zaposleni i kakve su im preporuke. Možda će nam baš neka lična informacija na Facebook-u o nekoj osobi iz neke komanije (o kojoj razmišljamo kao potencijalnom dobavljaču) prevagnuti da baš sa tom osobom krenemo u poslovnu saradnju samo zato što delimo ista interesovanja. Takođe je utvrđeno da jedan od deset ljudi biva odbijen za posao na koji je aplicirao baš zbog njegovog neodgovarajućeg profila na socijalnim mrežama (iako to ni jedan HR menadžer neće priznati). Prema tome, nije svejedno šta se tu nalazi.
Upravo, ova pojava kontrolisanog postavljanja online profila označava se kao izgradnja ličnog brenda tj OIM (Online Identity Management). Šta je u stvari OIM? To je skup metoda za generisanje web prisustva uglednih osoba na Internetu. To prisustvo se može naći u bilo kom sadržaju koji se odnosi na osobu, uključujući vesti, učešće u blogovima i forumima, lične web stranice, Social Media prisustvo, slike, video, itd. Identitet se odnosi na izlaganje i otkrivanje identiteta i posebno je razvijeno kod društvenih mreža. Cilj je svakako visoko rangiranje kada neko traži ime osobe.
Prema tome pogledajte još jednom Vaše Facebook, LinkedIn, Google+ profile. Možda se baš tu krije nešto što može da Vam pomogne u ličnoj promociji i možda jednog dana u izgradnji brenda od Vašeg imena.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>