blank

Kako da dominirate prvom stranom Google-a?

Koja je osnovna želja svakog vlasnika sajta? Pa naravno, da bude na prvoj strani Google pretraživača kako bi njegov sajt bio adekvatno predstavljen širokoj Internet publici. Iako prve 3 pozicije na pretraživacu nose najveći broj klikova (preko 80%) nije neophodno da se nalazite na njima ukoliko možete da dominirate prvom stranom Googla na nekoliko pozicija.

U ovom blogu ću vam predstaviti 5 tehnika kako da se nađete baš na ovoj ciljnoj strani.

1) Optimizacija sajta – Kvalitetno urađen SEO, pravi izbor ključnih reči i zanimljiv sadržaj sajta preduslov su za kvalitetnu optimizaciju. Ovo je i najduži, najskuplji i najneizvesniji put da se nađete na prvoj strani Googla, ali i predstavlja najkvalitetnije pozicioniranje na pretraživačima.  Kvalitetan SEO uglavnom traje nekoliko meseci i nismo u mogućnosti da predvidimo tačne rezultate (zbog toga što to i konkurencija radi). Takođe se usled promene u načinu pretraživanja konstantno mora menjati kod i prilagođavati sajt novim tehnikama pretraživanja.

2) PayPerClick (PPC) akcije – Ovim načinom plaćamo prvo mesto na pretraživaču po odabranim ključnim rečima (to su oni sponzorisani linkovi uokvireni žutim). Ovo je odličan način ukoliko želite da za kratko vreme povećate posetu vašeg sajta. Suština je da se odaberu ključne reči (ili fraze) po kojima želite da budete pronađeni, definiše geografska oblast na koji će da se odnosi ova akcija i odredi koliko ćemo platiti po kojoj ključnoj reči za klik na naš link. Dobra stvar u ovom načinu promocije je što plaćamo samo za konkretne klikove ka našoj internet stranici a ne za prikazivanja u pretraživaču tako da smo već u startu dobili prečišćene posetioce koji su konkretno zainteresovani za našu kompaniju, proizvod ili uslugu.

3) Local SEO (Lokalna optimizacija) – Istraživanja su dokazala da kada ljudi pretražuju 80% pretraga su lokalne prirode. Traži se krojač u blizini, gde je najbliži vulkanizer, restoran, koji je telefon lokalnog doma zdravlja,… Na osnovu toga Google je uveo podešavanja u svoj pretraživač da vam se prikazuju rezultati na osnovu vaše lokacije (posredstvom IP adrese vašeg računara). Kako bi iskoristili ovu opciju Google je takođe uveo mogućnost upisa na Google Places i povezivanje sa Google Maps kako bi vaš lokalni biznis bio ulistan u mape. Pravilnim upisom i njegovom optimizacijom imate mogućnost da se pojavite na mapama koje se prikazuju na desnoj strani pretrage sa malim crvenim strelicama koje vode ka određenim kompanijama koje su povezane sa trenutnom pretragom. Ova veoma laka (i besplatna) procedura može da vas dovede do prve strane na Google Places za 2 meseca.

4) Optimizacija video materijala – Imate vaš video materijal na YouTube. Optimizujte ga. Odaberite pravi naslov, unesite detaljan opis video fajla, iskoristite ključne reči po kojima žlite da budete pronađeni. Dobro optimizovan video fajl često se pojavljje na prvoj strani kada pretražujete neki pojam. Da ne pričam o tome da je na ovaj način urađena i outimizacija na YouTube (drugom pretraživaču po važnosti) tako da ste jednim udarcem ubili dve muve.

5) Upisi vaše kompanije na specijalizovanim sajtovima – Ukoliko posedujete plaćene ili besplatne upise na nekim specijalizovanim sajtovima i poslovnim adresarima postoji mogućnost (ukoliko su ti sajtovi valjano urađeni) da se vaša kompanija pojavi na prvoj strani Googla kao deo ovih sajtova.

Iz ovoga samo mogu da zaključim: ne morate biti prvi na Googlu (prva strana – pozicija br 1). Dovoljno je da dominirate ovom stranicom na 2-3 mesta (npr: na Google Places, redovnim pretraživanjem i video materijalom) i budite sigurni da će oni koji pretažuju kliknuti na jedan od ovih linkova. Jednostavno bodete im oči.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *