5 osnovnih karakteristika kompanije 21. veka

Puno sam razmišljao o tome šta jedna moderna kompanija treba da ima kako bi bila u stanju da uspešne vodi borbu sa konkurencijom i konstantno povećava svoje poslovanje. U vremenu dostupnosti informacija, velike konkurencije i pritiska na cene proizvoda, kompanijama nije lako da se izbore sa izazovima današnje ekonomije. Pokušaći da vam dam moje mišljenje o pet osnovnih karakteristika koje bi moderna kompanija današnjice trebala da ima.

1. Prisustvo na Internetu i društvenim mrežama

Veoma je jednostavno objašnjenje za ovo. Svi su tu. Sve informacije se crpe iz ovih izvora. Iako su preporuke i dalja najsnažniji motivator za pokretanje biznisa sa jednom kompanijom Internet je taj koji ove preporuke treba da potvrdi. Kupci su vremenom postali sve probirljiviji i sumnjičaviji i potrebno ih je uveriti da je vaša kompanija pravi izbor za njih, a tu na scenu stupa veb sajt i profili na društvenim mrežama.

Kvalitetan, pregledan i dobro dizajniran veb sajt je svakako osnova kvalitetnog online nastupa i tu ne bi trebalo da bude kompromisa što se tiče kvaliteta.

2. Kreiranje vrednosti za svoje klijente

Nebitno da li prodajete robu ili uslugu, vašim klijentima morate da obezbedite vrednost za to što su platili (po mogućnosti i više vrednosti od toga koliko su platili). Jedino u tom slučaju imate win-win situaciju i mogućnost dugoročne saranje sa vašim klijentima. U svakom drugom slučaju jedna od strana će pre ili kasnije odustati od saradnje što vam svakako ne odgovara.

3. Konstantno objavljivanje novog sadržaja

Često se u svetu pominje da su uspešne kompanije 21. veka neka vrsta izdavačke kuće. Neophodnost objavljivanja sadržaja povezanog sa vašom delatnošću umogome čini komparativnu prednost vaše kompanije. Da li je u pitanju blog, uputstvo kako se nešto koristi, zanimljiv video, kvalitetna komunikacija putem društvenih mreža ili nešto treće, ovaj sadržaj vam gradi kredibilitet ili vas čini ekspertom u oblasti koju pokrivate. Ovo je svakako odlična baza za kreiranje novih kontakata i kvalitetno servisiranje postojećih klijentata.

4. Sjajna podrška kupcima

Ovde ne smete da omanete. Znate i sami da je teže (i skuplje) naći novog klijenta nego zadržati starog. Podrška postojećim klijentima mora biti na najvišem mogućem nivou kako bi oni u vama videli pouzdanog i vernog partnera, a ne kompaniju koja samo želi da im proda svoju robu ili usluge. Kvalitetnom podrškom na svim nivoima gradite dugoročno poverenje i polako pomerate fokus sa cene vaših proizvoda i usluga na kvalitetnu komunikaciju i jednostavno poslovanje što je u ovo vreme nekada vrednije i od samog novca.

5. Pokažite strast u svom poslu

Svi mi volimo strastvene ljude. Ljude koji će nas nadahnuti i preneti nam malo njihove pozitivne energije. Budite i vi takav čovek i brzo će se pokazati rezultati.

Unošenjem strasti u svakodnevno poslovanje dajete specifičan pečat vašem biznisu i činite ga drugačijim od konkurencije, jedinstvenim, novim i posvećenijim.  To se veoma brzo pokaže u lakšoj komunikaciji sa novim klijentima, novim idejama, boljim proizvodima i uslugama. U krajnjoj liniji uvek ćete lakše prodati ono što i sami volite ili čemu se divite.

 

Ukoliko mislite da smo propustili neku bitnu odliku koja treba da krasi kompaniju budućosti napišite nam vaš komentar.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>