Viralni sadržaj – Okidači (2/6)

Ako o nečemu razmišljate – o tome ćete i pričati.

Upravo je ovo osnovna ideja na kojoj je baziran sledeći princip kreiranja viralnog sadržaja – okidači. Okidač predstavlja neki pojam ili radnju za koji vezujemo za naš proizvod ili uslugu. Na ovaj način potencijalni konzument razmislja o našim proizvodima ili uslugana na pomen pojma ili radnje koja pokreće ovu akciju.

Kako to ustvari funkcioniše?

Najbolji primer okidača je pesma Friday koju izvodi Rebecca Black. Kao što i sami možete videti ova presma je imala preko 75 miliona prikaza.

Kada se uradi analiza pretraživanja termina „Rebecca Black“ putem Googla, dobija se interesantni podatak. Naime, iz izveštaja se vidi da se pretraga pojavljuje periodično. Isto je tako zanimljivo da se najveći broj pretraga dešava na svakih 7 dana i to pogodićete – petkom.

rebecca-black-friday

Složićete se samnom da je pesma jednako loša svaki dan u nedelji (nebitno da li je ponedeljak, utorak ili petak). Zašto je baš petak taj dan kada ljudi najviše guglaju Rebeku i njenu pesmu?

Upravo iz razloga što je petak okidač da pomislite na ovu pesmu. Kada tinejdžeri (a oni su ciljna grupa za ovu vrstu muzike) pomisle na petak sete se Rebeke.

Kako princip okidača primeniti u praksi?

Postoji mnogo načina primene ovog principa. Daću vam samo nekoliko primera.

Jedan lanac hipermarketa je testirao vrstu muzika koju je puštao tokom kupovine. Utvrdili su da kada puštaju nemačku muziku poveća se prodaja nemačkih piva, dok kada puštaju francuske šansone dođe do navale na francuska vina. Muzika zemlje je pokrenula kupce za kupovinom proizvode iz te zemlje, proizvoda koji ih najviše podsećaju na tu zemlju.

Kit Kat je sa druge strane napravio odličnu kampanju gde je svoj proizvod vezao za kafu. Kit Kat i kafa – najbolji prijatelj vaše pauze. Na taj način svaku put kada pomislite na kafu pomislite na Kit Kat – i automatski prodaja im je skočila.

kit kat

Da li postoje neki pojmovi koji mogu biti bolji okidači od drugih?

Nije svaki pojam idealan okidač. Na primeru Kit Kata vidimo kako su svoju čokoladicu vešto povezali sa kafom koju često konzumiramo (po nekoliko puta dnevno). Okidači koji su učestaliji i koji naš češće podsećaju na proizvod koji želimo da ispromovišemo bolje deluju, tj. kreiraju dotnu priču i akcenat oko vašeg proizvoda i usluge.

Zadatak za vas

Napišite u komentarima vaš proizvod koji biste zeleli da ispromovišete i okidač koji bi mogao da navede vašeg potencijalnog klijenta da pomisli na taj proizvod.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *