Pričanjem priča do stvaranja jakog brenda

Kako bismo razumeli umetnost komunikacije 21. veka potrebno je da se vratimo samim korenima komunikacije čovečanstva. Gledajući kroz istoriju, mitovi i priče su bili gradivni elementi civilizacija na osnovu kojih su različita društva gradila poglede na svet, ideologiju i kulturu.
Ljudi su oduvek bili opsednuti komunikacijom. To je način na koji transformišemo naše ideje u lepak koji nas vezuje u zajednice. U početku komunikacija je bila po principu oralne tradicije gde se ideja prenosila sa osobe na osobu i gde bi svako dodao nešto svoje. Na taj način neke od ideja i priča su preživele, dobile dodatnu snagu i pretvorile se u mitove dok su neke ideje umirale po principu opstanka najjačih.

Međutim u poslednjih 100 godina, dolaskom masovnih medija, ova situacija se drastični promenila. Publika je postala korisnik ideja a ne aktivan član u širenju ideja. Brendovi su imali mogućnost emitovanja svojih jedinstvenih reklamnih poruka velikom broju korisnika tako da se menja princip sa opstanka najjačih na opstanak najbogatijih.
Sad, kad se era masovnih medija završava, šta nam dolazi kao sledeći korak? Sa publikom koja aktivno traži, bira i sortira ideje i poruke koje joj se pružaju preko digitalnih medija ulazimo u novu eru digitalne oralne tradicije koja ponovo vraća vrednosti opstanka najjačih priča i najkvalitetnije komunikacije.

A koje ideje prežive u svakoj oralnoj tradiciji? Odgovor je naravno – priče.

U današnjem medijskom okruženju, prodavci su postali najmoćniji pripovedači i mitomani. Oni moraju da rade bliže nego ikada sa publikom kako bi stvorili dublji smisao i snažnije partnerstvo u izgradnji boljeg sveta.

Pričanje priča u cilju promocije brenda
Kako bismo uspešno promovisali našu kompaniju ili brend moramo se vratiti korenima komunikacije i ispričati priču kompanije ili brenda koji želimo promovisati. Moramo da znamo da je svaka komunikacije sa klijetima samo jedan pasus u toj priči. Kao u svakoj priči tu će se naći glavni i sporedni karakteri, scenografija, zapleti… Svi ovi elementi objedinjeni u jedno treba da predstavljaju moral i osnovne vrednosti bašeg brenda ili kompanije koje želite da podelite.

Američki mitolog Džozef Kembel istraživao je univerzalnu priču koju možete primeniti na svaku kompaniju ili brend. U pitanju je „Putovanje heroja“. U središtu ove priče je heroj koji želi da učini nešto dobro za svoju okolinu i ljude koje zna. Na svom putu sreće mentora koji mu prenosi znanje i poklanja magičan predmet koji će heroju pomoći u upoznavanju samoga sebe. Heroj se upušta u avanturu u kojoj se bori sa preprekama i uz pomoć stečenog znanja i magičnog predmeta otkriva čudotvoran lek kojim će pomoći svom društvu i prijateljima i izlečiti sve njihove probleme. Publika je prezadovoljna da čuje ovakvu priču.

Brendovi mogu da koriste ovu formulu da postanu pripovedači i da izgrade svoje pozicije. Ali kako ovu priču predstaviti u modernoj digitalnoj eri? Ko je ovde heroj? Vi ili neko drugi?
Heroj u ovoj priči je neko ko na početku nema svo znanje i snagu da promeni svet. Prema tome, heroj u ovoj priči je vaša publika. A ko ste onda vi? Vi ste mentor. Vaš zadatak je da pokažete heroju mogućnosti koje mu se pružaju, da mu prenesete znanje i poklonite „magičan predmet“ uz pomoć koga će promeniti svet i pomoći sebi i drugima. Vaš zadatak je da heroju prenesete moral cele priče i približite mu osnovne vrednosti koje propagirate. Prestanite da pričate kako ste sjajan brendi ili kompanija i počnite da pričate kako vaša publika može da postane bolja i jača uz saradnju sa vama. Na taj način se priča viralno širi i jača veza između vaših kijenata-heroja i vašeg brenda ili kompanije.

Svaki brend može da postane brend za pričanje priča ukoliko u sebe pronađe vrednosti za svoje klijente, izgradi moral u svojoj doslednosti preko svih komunikacionih kanala, izgradi kredibilitet u glasu mentora svojih klijenata i napravi razliku u odnose na druge brendove sa svojim poklonom vernim klijentima. U digitalnoj eri takođe je važna doslednost jednoj ideji. Brendovi koji su dovoljno hrabri da žive na osnovu vrednosti koje su postavile imaju mogućnost kreiraju priče i stvore mitove koji će pobediti na tržištu i kreirati mišljenja njihovih potrošača.

Odličan primer za to je brend Red Bul sa svojom jedinstvenom porukom: „Red Bull daje ti krila“ gde se osnovna ideja bredna prenosi kroz sve aktivnosti koje kreiraju različite priče oko ovog brenda, bilo da su to ekstremni sportovi, skok iz stratosfere ili zabava uz Red Bull Flugtag. Ista priča je i sa Coca Cola brendom i pričom o Deda Mrazu koja postaje osnova za promociju brenda tokom božićnih praznika.

Da li znate za jos neke brendove koji su iskoristili moć pričanja priča za jačanje svoje pozicije?

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>