blank

Osnovni koraci za promociju vašeg sajta

Napravili ste sajt i šta sad?

Kao što sam već pisao u jednom od prethodnih tekstova, posedovanje sajta nije dovoljno samo po sebi. Sajt mora da se promoviše putem različitih kanala komunikacije kako bi doneo prave rezultate i opravdao investiciju. Isto tako, kao što ni Rim nije izgrađen za jedan dan, tako se ni sajt ne može pozicionirati i ispromovisati za jedan dan. Za sve je potrebno vreme i posvećenost.

Ovim blogom želim da vam prenesem nekoliko osnovnih koraka koje možete uraditi kako bi ispromovisali svoj sajt (ovo važi kako za nove tako i za stare sajtove).

Korak 1. Kreirajte email adrese tako da poseduju naziv vašeg sajta
Prva stvar kod ovoga je da će vaša email adresa tipa [email protected] izgledati mnogo ozbiljnije od gmail, hotmail, yahoo ili neke druge email adrese koju ste do sad koristili. Takođe će posredno uputiti primaoca ovog emaila na vaš sajt. Neretko se dešava da potencijalni klijenti posete vaš sajt upravo preko informacija iz vaše email adrese.

Korak 2. Ubacite adresu vašeg sajta u sva zvanična dokumenta firme
Ovo znači ubacivanje adrese sajta u email potpis, vizitkatre svih zaposlenih, memorandum firme, fakture, profakture i ponude, razne vrste marketing i promotivnog materijala. Sve informacije koje idu iz vaše firme ka kupcima i potencijalnim partnerima treba da ima informaciju o adresi sajta. Time im dajete mogućnost da se dodatno informišu o vašoj firmi, vide vašu najnoviju ponudu, usluge koje pružate,….

Korak 3. Napravite stranice na socijalnim mrežama
Pored toga to verovatno imate otvorene profile na nekoliko socijalnih mreža veoma je bitno da otvorite stranice vaše firme na tim socijalnim mrežama. Na ovaj način konunicirate kao firma, a ne kao pojedinac što vam daje veće mogućnosti u predstavljanju vaših proizvoda i usluga. Takođe na pojedinim društvenim mrežana (npr. Facebook, LinkedIn) jedino preko stranice možete postavljati plaćene reklame i precizno targetirati publiku kojoj želite da plasirate određenu informaciju.

Od velikog je značaja da na pravilan način brendirate i optimizujete stranice na socijalnim mrežama kako bi odgovarale vašem jedinstvenom vizuelnom identitetu. Na ovaj način ćete izgraditi bolje pozicioniranje vaše kompanije i prepoznavanje brenda što vam kasnije može doneti mnogostruke prednosti u odnosu na konkurenciju.

Korak 4. Investirajte u online reklamu
Kao sto sam u nekoliko navrata pisao online reklama je vid promocije sa najvećom stopom povrata investicija. Razlog toga leži u targetiranju potencijalnih klijenata. Dok sa konvecionalnim vidovima promocije (TV, radio, flajeri) komunicirate sa širokom publikom (od koje uglavnom 80-90% uopšte ne zanima šta vi nudite), online reklamama ciljate publiku kojoj će biti predstavljena vaša ponuda i u startu imate veće procenat posete sajta. Čak i sa skromnom investicijom možete očekivati značajan porast poseta vašeg sata u kratkom roku. Ovo je veoma preporučljivo, pogotovo u mesecima za koje znate da je povećana tražnja za vašom robom ili uslugama.

Korak 5. Pišite blog na vašem sajtu
Zanimljive teme, saveti, primeri iz prakse, novi proizvodi, kretanja na svetskom tržištu,… Sve to mogu biti teme vašeg bloga. Bitna stvar kod bloga je da sve sto napisete automatski postaje sadržaj vašeg sajta a „sadržaj je kralj“ (Content is the king). Bez obzira koliko ste dobro vodili marketing akcije sve se na kraju svodi na sadržaj vašeg sajta. Ukoliko je on dobar i poseta će vam biti veća. Ukoliko je on raznovrsan i poseta će vam biti veća. Pored kratkoročnih promocija (npr twitt, post na Facebook strani) blog predstavlja dugoročnu promociju vašeg sajta. Takođe, svaki blog je vidljiv pretraživačima što vam dodatno povećava obim ključnih reči za pretraživanje.

Korak 5. Hvalite se vašim sajtom
Sve se na kraju svodi na direktnu komunikaciju. Hvalite se vašim novim sajtom svojim kolegama, poslovnim partnerima, potencijalnim klijetima. Uputite ih na vaš sajt da saznaju nešto novo, pogedaju vašu ponudu, da se edukuju, pročitaju neki zanimljiv primer iz prakse. Koristite sajt kao alat u promociji vaše kompanije. Pozovite klijente da lajkuju i sheruju vaše tekstove. Ponudite im dodatnu vrednost korišćenjem vašeg sajta u njihovom svakodnevnom poslu i budite sigurni da će to ceniti.

Ovo su samo osnovni koraci u promociji sajta. Većinu od njih možete uraditi i sami, ali se ne ustručavajte potražiti profesionalnu pomoć neke online marketing agencije. Verujte da će vam se ova investicija višestruko isplatiti (koliko već prvom porudžbinom koja je došla ovim putem – ostale porudžbine su čist profit).

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *