Izaberite pravu boju za vaš sajt – emocije i simbolika (deo 1.)

Naš um je programiran da reaguje na boje. Boje oblikuju naša razmišljanja i emocije. Takođe, na osnovu istraživanja, utvrđeno je da boje pored uticaja na emocije imaju značajan uticaj i na naše potrošačke navike. Boje mogu da uzrokuju i do 80% promena u motivaciji kada je reč o online kupovini, reklamiranju i marketing kampanjama.

Pošto su boje jedna od najjačih formi neverbalne komunikacije koju koriste dizajneri, veoma je važno da se pravilno koriste i da se razume njihovo značenje.

Bilo da pravite svoj sajt, kreirate vizelni identitet ili pokrećete marketing akciju od velikog je značaja koje ćete boje upotrebiti. Ovim blogom vam želim skrenuti pažnju na osnovne emocije koje pojedine boje pokreću kako bi pravilno usmerili dizajn marketing akcije i izvukli najveću dobit iz nje.

BELA – univerzalna boja koja simbolizuje mir, čistoću i balans. Često se koristi kada želimo da iskažemo čistoću, nevinost, mir, jednostavnost i iskrenost.
Brendovi koji koriste ovu boju su: Apple, WWM, Honda.

ŽUTA – je boja koja donosi sreću i toplinu. Često se koristi kada želimo da izrazimo optimizam, jasnoću, sreću i radost, pozitivnost, razigranost i oprez. Vezuje se i za energiju i ohrabrenje.
Brendovi koji koriste ovu boju su: McDonald, Nikon, DHL, National Geographic, Schweeps, Good Year, IKEA, Chupa Chups, Yellow Pages.

NARANDŽASTA – nastala kombinacijom crvene i žute često se koristi za privlačenje pažnje. Može se naći kod logoa koji stimulišu razigranost, emocije pa i apetit. Ova boja simboliše pristupačnost, kreativnost, entuzijazam, zabavu, mladost. Uglavnom se ne koristi kao dominantna boja nego u službi naglašavanja nekih delova ili kretanja (akcije).
Brendovi koji koriste ovu boju su: Amazon, Fanta, Harley-Davidson, Starz, Firefox.

CRVENA – intenzivna boja koja privlači jake emocije. Mozemo je povezati sa krvlju i agresijom, ali i sa ljubavlju i strašću. U dizajnu se koristi da privuče pažnju. Takođe je poznato da ova boja povećava krvni pritisak i otvara apetit za hranom. Crvena boja može da izazove strast, stimulaciju, uzbuđenje, snagu i rast, ali i da simbolizuje agresiju i opasnost.
Čuveni brendovi sa crvene boje su: Coca Cola, Red Bull, You Tube, Pinterest, CNN, Lego, KFC, Virgin, Nintendo, Heinz, Avis, Canon.

PINK – ženska boja koja je povezana sa osećanjima i nevinošću. Takođe znači i kreativnost. Može da nam donese romantično osećanje, nostalgiju i mekoću.
Neki od brendova ove boje su Barbie i T-mobile.

LJUBIČASTA – označava status, bogatstvo, misteriju i sofisticiranost. Kao kombinacija plave i crvene ujedno je i topla i hladna. Često se koristi za promociju edukacije i luksuznih proizvoda. Simboliše proizvode visoke vrednosti, luksuz, status, opravdanost, ceremonijalnost.
Brendovi koji koriste ovu boju su: Hallmark, Yahoo !, Taco Bell.

PLAVA – najsmirenija boja koja asocira na autoritet, uspeh i sigurnost. Plava je najpopularnija boja pri kreiranju vizuelnog identiteta. Možemo je naći kod državnih institucija i u zdravstvu dok je najzastupljenija u poslovnom okruženju. Dok svetlije nijanse simbolizuju zdravlje, dubinu, stabilnost i veru, tamnije nijanse bude u nama osećaj znanja, snage, poverenja i integriteta.
Koriste je jedni on najpoznatijih brendova na svetu: Facebook, Twitter, Dell, JP Morgan, Flickr, General Ellectric, American Express, HP, Intel, Nasa, Ford, Word Press, IBM, VW, Walmart, Oral B, Vimeo, Gilette, P&G, Pepsi, Snicker.

ZELENA – jedna od najsmirenijih boja. Predstavlja balans i harmoniju i često se koristi kako bi se naglasila prirodnost i nada. Tamnije nijanse dodatno simbolizuju stabilnost, sigurnost i novac. Pošto je ova boja najprijatnija našem oku često se koristi za pozadine i veće površine.
Brendovi zelene boje su: John Dear, Land Rover, Animal Planet, Android, Starbucks Coffee, Lacoste.

BRAON – simboliše prirodu, prirodne materijale, korisnost. Često se koristi za pozadine, akcentovanja i kao boja teksta.
Poznati brendovi u braon boji su: Nestle, Aero, M&M, Pantene Pro-V, UPS.

SIVA – neutralna i hladna boja koja se univerzalno kombinuje sa drugim bojama. Često se koristi kao pozadina. Simbolizuje autoritet, korporativnost, praktičnost, poštovanje i smirenost.
Čuveni brendovi sive boje su Swarowski, Wikipedia, Mercedes Benz.

CRNA – pored bele najčistija forma boje. Asocira na perfekciju, snagu, eleganciju i misteriju. Takođe se može povezati sa strahom i nepoznatim.
Poznati logoi crne boje su: Nike, Puma, 007, Cartoon Network, Ralf Lauren, Giorgo Armani, Diesel, Boss, L’oreal, Nescafe, Duracel, Braun.

VIŠE BOJA – ukoliko želimo da prikažemo različitost i sveobuhvatnost možemo koristiti paletu boja u kreiranju logoa.
Najbolji primeri za to su: Google, Windows, ebay, NBC.

U sledećem blogu ćemo nastaviti sa pričom o bojama, ciljnim grupama za pojedine boje kao i kako koristiti boje pri izradi web sajta.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>