Tri laži koje sprečavaju povećanje vašeg poslovanja online

Da li ste se ikad zapitali koliko je bitno biti iskren prema sebi i svojoj kompaniji? Mnogi preduzetnici pribegavaju različitim izgovorima u svakodnevnom poslovanju i time nesvesno (ili svesno) umanjuju svoje poslovne sposobnosti. Kako bismo vam pomogli da svoje poslovanje podignete na viši nivo želimo da vam predstavimo tri najčešće laži sa kojima smo se sretali u praksi, a koje imaju direknu vezu sa pozicijom kompanije online.

Laž broj 1: Moji klijenti (i potencijalni klijenti) ne koriste društvene mreže.

Da li zaista verujete u ovo?

U 21. veku i eri društvenih mreža svaki (ali bukvalno svaki) vaš klijent ili potencijalni klijet koristi barem neku društvenu mrežu. Da li je to najrasprostranjeniji Facebook, poslovni LinkedIn ili su u pitanju Google plus, Pinterest, Flickr, Twitter ili neka druga društvena platforma.

Na vama je da na pravi način profilišete vašu ciljnu grupu i pronađete način kako da sa njima komunicirate preko različitih društvenih mreža. Svaka društvena mreža nosi svoje specifičnosti, svoje dobre strane i svoje mane, pa je veoma bitno prilagoditi komunikaciju odabranoj društvenoj mreži u cilju postizanja boljeg rezultata.

U krajnjoj liniji, možda baš sad, dok čitete ovaj tekst, neki veliki klijent putem svog naloga na nekoj društvenoj mreži traži upravo ono što vi nudite. U vremenu kada se svi bore za nove klijente vi jednostavno nemate vremena za ovakve propuste.

Laž broj 2: Blog ne radi posao (probali smo jednom)

Ne možete očekivati da nešto što ste probali jednom daje momentalne rezultate. Pitanje je kako ste pisali blog, kome ste se obraćali putem bloga, šta je bio sadržaj bloga,…. Mnogo je različitih stvari koje su bitne za pisanje kvalitetnog bloga. Počevši od ciljne grupe kome je namenjen, preko izbora teme o kojoj pišete, načina izražavanja pa sve do načina promocije bloga. Takođe od suštinskog značaja je i konzistentnost. Naviknite vaše klijente na dobre blog tekstove i oni će se stalno vraćati na vaš sajt. Na taj način gradite poverenje i poštovanje. Ako ih preko vašeg bloga posavetujete o pravim stvarima, pomognete im da reše neki problem ili im pružite pravu informaciju u pravo vreme, pogodite koga će izabrati kada im bude trebala neka usluga koju i vi nudite. Vas ili vašu konkurenciju?

moj blog

Ono što je činjenica je da sajtovi koji u sebi imaju blog pokazuju znatno bolje rezultate i dobijaju znatno veću publiku među kojoj se potencijalno nalazi vaš novi veliki klijent.

Prosečan kompanijski blog dodaje:

  • 55 % više poseta vašem sajtu
  • 97% više unutrašnjih linkova (npr linkova preko društvenih mreža)
  • 434% više indeksiranih strana (izuzetno bitno za pretraživače)

Laž broj 3: Imam logo. To je sve što mi je potrebno da izgradim svoj brend.

To je sjano što imate logo. Znači da razmišljate da brendirate svoj biznis. Da li je to dovoljno? Naravno da nije.

Brend nije samo logo. Brend je način razmišljanja. U njemu treba da bude uključena misija i vizija vaše kompanije, vrednosti koje zastupate, način na koji se odnosite prema klijentima, kako komunicirate, pa čak i kako se javljate na telefon. Brend treba da predstavlja vašu kompaniju u svim aspektima a ne samo u logou.

Tako izgrađen brend napraviće jasnu sliku o vašoj kompaniji i razliku između vas i konkurencije. Online aspekt ove priče je u komuniciranju sa klijentima kako bi klijenti u vama prepoznali pouzdanog partnera i emotivno se vezali za vas kao brend a ne za logo koji ste osmislili.

your brand here

Da biste uspešno izgradili svoj brend potrebno je da:

  • Definišete vašeg idealnog klijenta – saznajte način na koji vaš idealni klijent komunicira, koje su mu želje i potrebe pa na osnovu toga prilagodite vaš način izražavanja i kanale komunikacije pod okriljem brenda koji promovišete
  • Identifikujte šta vas čini drugačijim od konkurencije – definišite svoj identitet tako da je on prikladan vašoj ciljnoj grupi i idealnom klijentu
  • Načite način kako da komunicirate sa različitim klijentima – prilagodite komunikaciju različitim ciljnim grupama putem raličitih kanala komunikacije
  • Budite konzistentni – kada jednom definišete glas vašeg brenda koristite ga u svakom trenutku. Na isti način treba da nastupate preko različitih kanala (veb sajt, društvene mreže, blog, vizitkarte, memorandum, direktna komunikacija sa klijetima,…)

Ako znate još neku od laži ili prečica koju privrednici stalno ponavljaju podelite ih da nama u sekciji za komentare. Ukoliko vam je međutim potrebna pomoć da ove „laži“ pretvorite u bolje poslovne rezultate, kontaktirajte nas pa ćemo zajedno raditi na unapređenju vašeg poslovanja.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>