Viralni sadržaj – javnost (4/6)

Ukoliko želite da nešto ponudite ili predstavite – prvo morate da ga pokažete. Što se vaš proizvod ili usluga više pojavljuje u javnosti i pred očima potencijalnih klijenata – to će više ljudi početi da imitiraju one koji ovaj proizvod ili uslugu koriste. Ovim „imitiranjem“ upravo dobijamo viralnu dimenziju samog proizvoda, usluge ili promotivne poruke koja je vazana za njih.

Postoji nebrojeno primera kako su uspešne kompanije koristile ovaj vid promocije i na jednostavan način gradile svoj brend i prepoznatljivost. Moj omiljeni je kompanija Apple.

Kako je Apple iskoristio javnost za pozicioniranje svog brenda?

Za Aple su vezane 2 priče korišćenja ovih principa promocije.

Kada su u Aplu dizajnirali svoj prvi MacBook isticali su činjenicu da je prosečnom čoveku potrebno 15 minuta da „provali“ rad na ovom računaru. Takođe su bili izuzetno ponosni što uz svaki njihov proizvod nije išlo korisničko uputstvo (prvenstveno zbog jednostavne upotrebe i orijentacije ka korisniku).

Zbog ove činjenice, postavili su znak Apple na  poklopac MacBooka okrenut ka korisniku računara (kako bi predstavljao svojevrstan kompas i simbolisao okrenutost ka korisniku). Međutim, kako korisnik otvori laptop znak je bio okrenut naglavačke za sve ostale. Već u sledećoj verziji, dizajneri novog MacBooka okrenuli su znak za 180 stepeni kako bi korisnik jasno dao svima na znanja kog je brenda računar koji trenutno koristi. Na ovaj način Aple je javno pokazao svoj brend svima ostalima (pošto je osoba koja koristi MacBook već postala kupac) i dao dodatan zamah prodaji ovog proizvoda.

apple

Druga priča vezana je za istu kompaniju ali za drugi proizvod. U pitanju je iPod.

Do pojave MP3 fajlova mladi su uglavnom slušali muziku putem vokmena (za one malo starije) ili CD plejera (za one srednjih godina). Kako je digitalno doba pregazilo analogno, pojavili su se novi proizvodi i novi načini korišćenja resursa. Jedan od tih resursa je bio muzika.

Apple je sebi postavio pitanje kako da se razlikujue od ostalih proizvođača MP3 plejera i došao na tako jednostavnu, a ujedno sjajnu ideju za svoj iPod. Naime Apple je samo promenio boju slušalica u belu (pošto su u to vreme sve slušalice bile crne boje). Tako su vlasnici iPod-a polako počeli da se prepoznaju po boji sušalica (pošto su sami MP3 plejeri bili mali i uglavnom su se nosili u džepu daleko od očiju drugih).

iPod

Gde se još koristi ovaj princip viralne promocije?

Javnost i prikazivanju proizvoda javnosti ima veliku primenu u svakodnevnoj promociji. Jedna od delatnosti koja intenzivno (i veoma uspešno) koristi ovaj vid promocije je svakako moda. Sjajan primer za to je modni dizajner Kristijan Lobuten koji je kreirao čuvene ženske cipele sa crvenim đonom. Ovaj crveni đon je praktično postao njegov potpis i način prepoznavanja kvaliteta i brenda koji je stvorio.

Kristijan Lobuten

 

Kako da vi iskoristite ovaj princip viralnosti?

Veoma jednostavno. Samo pokažite svoj proizvod ili uslugu javno. Ukoliko nudite nesto specifično, pričajte o tome. Delite tu informaciju putem društvenih mreža, edukujte svoje klijente na vebinarima, pričajte i pišite o tome. Pokušajte da vizualizujete svoj proizvod ili uslugu kako bi ga potencijalni kupci prepoznali i bili ponosni što ga koriste.

Ukoliko vam je pak potrebna profesionalna pomoć, slobodno nas kontaktirajte pa ćemo zajedno da radimo na izgradnji viralnosti za vaše proizvod ili usluge.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *