fb-post-vebinar-18

Kako dobiti investiciju u vaš startap iako ste u početnoj fazi razvoja

Na koji način dobiti investiciju za startap iako ste u ranoj fazi razvoja? Koji su to sve načini finansiranja startapa i gde tražiti finasijere?

O ovoj temi smo razgovarali sa Kostom Andrićem, izvršnim direktorom centra za razvoj tehnološkog preduzetništva ICT Hub-a. Ovaj centar je mesto gde tehnološki preduzetnici dobijaju pomoć da uspešno razviju svoj startap kroz sve faze – od razvoja proizvoda, preko faze finansiranja do izlaska na tržište.

Pogledajte ceo vebinar na temu “Kako dobiti investiciju za vaš startap iako ste u ranoj fazi razvoja”

 

 

Na vebinaru smo pričali

S obzirom na to da se Kosta nalazi na čelu novoosnovanog fonda od 1.000.000 evra koji će biti uložen u startapove na ovom tržištu, glavna tema vebinara bile su upravo investicije u nove poduhvate i kriterijumi na osnovu kojih će ovaj budžet biti podeljen.

Šta je to startap?

Iako ne postoji tačna i precizna definicija startapa, Kosta je pokušao da objasni na najjednostavniji način zašto je pogrešno da prva asocijacija na startap budu krediti. To su timovi ili firme koji rešavaju preblem uz pomoć tehnologije. Oni donose inovativno rešenje u nekoj oblasti.

Tri ključna momenta u razvoju startapa:

  1. Težak početak u kojem je najvažnije pronaći i povezati kvalitetan tim ljudi koji će ideji dati život, konkretizovati je i omogućiti da bude sprovedena u delo
  2. Pravilna podela poslova u okviru tima, na osnovu sposobnosti i znanja svakog člana. Važno je da postoji osoba koja će se baviti tehničkim pitanjima i implementacijom ideje kroz programiranje (pogotovo kada se radi o tehnološkim startapovima koji su u fokusu ovog fonda)
  3. Startapovi treba za što kraće vreme uz što manje sredstava da validiraju svoju ideju (tj. da provere da li za njihov proizvod ili uslugu postoji realna potreba na tržištu)

Koji su sve načini finansiranja startapa?

Kada govorimo o uobičajnim načinima za finasiranje startapova, onda treba znati da sam početak ne mora zahtevati finansije, jer u ovom periodu vreme je navažniji resurs. U kasnijoj fazi, kada postoji potreba za proširenjem tima, zapošljavanjem, ulaganjem u marketing u fokus dolaze tri F – Friends, Family and Fools. Ovo je naša početna baza koja nam pruža podršku i omogućava da testiramo ideju na malom uzorku pre nego što sa njom izađemo na tržište.

Postoji mnogo opcija za prikupljanje početnog kapitala. Sve popularniji su različiti fondovi koji pružaju podršku startapima. Većina njih investira tako što za određenu količinu sredstava traže udeo u kompaniji.

Ko su sve potencijalni finansijeri startapa i gde ih tražiti?

Na tržištu su prisutne različite vrste investicija, a na timu je da dokaže da je dobar i da postoji potreba za tim proizvodom. Ovo je osnovni preduslov za dobijanje bilo kakve investicije u ranoj fazi razvoja. Više o samim finansijerima i fondovima poslušajte na vebinaru.

Zašto je važno pratiti startap dešavanja?

Ukoliko želite da vaš startap napreduje, veoma je važno da budete deo startap zajednice i da pratite dešavanja. Na taj način možete naučiti kako funcioniše ovo tržište, možete upoznati investitore i saznati iskustva drugih. Još jedna važna prednost zajednice je to što će se uvek naći neko sa problemom koji je sličan vašem, tako da ovo može biti sjajan izvor ideja i motivacije. Ne smemo zaboraviti ni to koliko je bitno umrežavanje, bilo da tražite nove zaposlene, investitore ili potencijalne klijente.

Startap zajednice okupljaju ljude koji dele vrednosti – proaktivni su, hrabri i stalno uče. Takvo okruženje može vam doneti samo pozitivne promene.

resursi za startap

Kako dobiti investiciju za svoj startap (u Srbiji) iako je u ranoj fazi?

U Srbiji se osniva sve više startapova. U početku su to bili mladi timovi, a sada ima i onih koji imaju iskustva u radu za naše tržište. Kosta se nalazi na čelu novoosnovanog fonda od 1.000.000 evra koji će biti uložen u startapove na ovom tržištu. Ovaj novi fond za startapove u Srbiji će u periodu od 2 godine investirati u 25 startapova sa do 30 hiljada evra, za udeo u kompaniji od 5 do 15%. Finansiraće se startapovi u ranoj fazi razvoja. Više o ovome poslušajte na vebinaru.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *