blank

Kako pokrenuti sopstveni podcast sa Nikolinom Andrić

Kako vam podcast može unaprediti biznis i promociju? Šta vam je sve potrebno od opreme i znanja kako biste uspešno vodili podcast?

O ovoj temi smo razgovarali sa Nikolinom Andrić, virtualnom asistentkinjom koja je nedavno pokrenula svoj podcast “Vreme je za VAs” i u kojem, sa svojim gostima, priča na temu kako po moći virtualnim asistenatima da lakše, kvalitetnije i brže rade svoj posao.

Pogledajte ceo vebinar na temu “Kako pokrenuti sopstveni podcast

 

Na vebinaru smo pričali

Šta je to podcast? To je audio format koji neki nazivaju i „privatan radio“ preko kojeg emitujete informacije ljudima koji vas prate. Audio forma ga značajno razlikuje od bloga i videa, ali ono što je im je zajedničko jeste da sva tri mogu doprineti razvoju i promociji vašeg biznisa, ukoliko to radite na pravi način.

Nikolina je počela sa blogom, ali je ubrzo shvatila da joj mnogo vremena oduzima pisanje i editovanje, zbog čega je prešla na podcast na kojem deli savete o radu od kuće.

U kojim slučajevima je dobro koristiti podcast za izgradnju brenda i promociju svojih proizvoda i usluge

Prednost podcasta je u tome što on može zvučati energičnije, ne morate čitati svoj tekst nekoliko puta i tražiti greške kao na blogu. Vaša publika vas može slušati i dok obavlja neke druge poslove, čak i kućne. Ono što je još prednost podcasta jeste da će, ukoliko radite intervjue, vaši gosti biti opušteniji, jer nemaju utisak da se snima.

Ko je sve podcaster u Srbiji u regionu

Postoji mnogo ljudi koji rade podcast na profesionalan način na našem tržištu i ukoliko imate svoj biznis njih biste trebali da pratite. Ekonomista, poslovni mentor i pisac Vladimir Miletić vodi podcast „A kako može“ na profesionalan način. Prošle godine se i Ivan Bildi okušao kao podcaster. Na našem tržištu se još izdvajaju Aleksandar Trklja sa podcastom „Moderan marketing“, Nikolina Andrić sa podcastom „Kada je Vreme za VAs?“ i Željko Crnjaković i Milena Stojsajlović sa podcastom “Male pobede“.

Koje forme podcasta postoje

 1. Samostalno vođenje – jedna tematika. Podcast možete voditi sami. Otežavajuća okolnost može biti što morate unapred znati o čemu ćete pričati tokom celog podcasta.
 2. Intervju – Nikolina radi intervjue, jer je kako kaže njoj tako lakše, a problem kod ove forme može biti u organizaciji sa gostima. Gost može da bude fizički prisutan pored vas ili udaljen čak na drugom kraju sveta, ali se morate uskladiti.
 3. Kombinov – takođe, ovde dve forme možete kombinovati.
 4. Co-host

Šta nam je potrebno od opreme i znanja da bismo pokrenuli sopstveni podcast

Od opreme vam je potrebno:

 1. Mikrofon (ima i jeftinijih za 20, 30 evra)
 2. Mesto gde ćete objavljivati sadržaj (ne mora biti sajt, iako to svi praktikuju)

Više o ovome možete pročitati u pdf koji je za vas pripremila Nikolina.

Od znanja:

 1. Morate poznavati svoju ciljnu grupu
 2. Treba da znate šta želite od podkasta i na koji način ćete doći do cilja
 3. Potrebno je da odlučite koji vid promocije je najbolji za vas
 4. Treba da se odlučite za formu podkasta

Najčešće greške:

 • Možete pogrešiti ukoliko nemate kontinuitet u objavljivanju podcasta. Vaša publika treba da stekne naviku u praćenju, zbog čega je važno da imate kontinuitet i da dovoljno često objavljujete.
 • Greška može biti loš kvalitet zvuka, jer je on veoma važan za podcast.

blank

 

Kako se Nikolina javljala slušaocima iz ormara

Pošto je zvuk veoma bitan za podcast Nikolina je istraživala kako da dobije željeni kvalitet zvuka. Ona je došla do zanimljivog rešenja. Postavila je mikrofon u ormar i svojoj publici se javila iz ormara kako bi imala dobar, izolovan zvuk. Više o savetima u vezi sa zvukom i tehnici pogledajte na vebinaru.

Ukoliko tokom vebinara niste hvatali beleške, a zanimaju vas detalji o podcastu, Nikolina je za vas pripremila pdf o tome kako pokrenuti podcast.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *