blank

Kako uspešno predstaviti svoju kompaniju na sajmu?

Na koji način možete u najboljem svetlu predstaviti svoju komaniju na sajmu? Kako napraviti cilj i strategiju izlaganja?

O ovoj temi smo razgovarali sa Anom T. Dimitrijević, preduzetnicom koja se bavi kreiranjem imidža firmi, internet nastupima i realizacijom PR projekata.

Pogledajte ceo vebinar na temu “Kako uspešno predstaviti svoju kompaniju na sajmu?”

 

 

Na vebinaru smo pričali

Sajmovi su važni za privredu jedne zemlje, ali i za kompanije koje pokazuju svoju jačinu na tržištu. Osnovni cilj prezentacije na sajmu jeste dobar imidž koji se uvek može poboljšati.

Kompanije imaju priliku da se, zajedno sa konkurentima, predstave svojoj ciljnoj grupi. Ako imate nov proizvod ili uslugu ovo je idealan način da to prezentujete. Sajam može da bude i prodajnog karaktera, ali i mesto za prikupljanje kontakata.

Ana T. Dimitrijević je na vebinaru objašnjavala strategije i davala primere iz svog dugogodišnjeg iskustva.

Kako izabrati pravi sajam za promociju svoje kompanije?

Biranje sajma nekada predstavlja veliki izazov, posebno kada imate malu kompaniju, jer onda morate birati prema budžetu. Prilikom izbora sajma neko polazi od ciljeva, neko od budžeta, a najbolje je napraviti kombinaciju oba. Kada su u pitanju velike kompanije u igri su velike cifre i nadmetanje.

Kako definisati cilj sajamske promocije i izmeriti efekte?

Ukoliko se radi o velikoj kompaniji o cilju i strategiji odlučuje menadžment. Pre samog sajma potrebno je napraviti konkretan plan, imati cilj, obezbediti dovoljno materijala, znati u svakom momentu šta i kako će da se kaže. Na primer, ako vam je cilj da skenete pažnju medija, na sajam možete dovesti neku poznatu ličnost. Merenje efekata posle možete uraditi samo ako imate cilj i znate šta ste radili.

Ovde možete dobiti pravu sliku o stanju na tržištu s obizrom na to da se na jednom mestu nalaze svi konkurenti. Poenta je kada organizujete nastup da imate aktivnosti pre i posle sajma. Pre treba da stvorite poruku koju hoćete da prenesete i prilagodite je svakoj ciljnoj grupi. Više o ciljevima i efektima poslušate na vebinaru.

Šta od sajma mogu da dobiju studenti, nezaposleni, freelanceri, kompanije?

Sajam je mesto gde studenti mogu da se predstave fimama, da ponesu CV, da predlože da rade praksu u nekoj kompaniji. Treba birati sajmove u skladu sa onim što vas zanima, šta biste voleli da radite i šta studirate. Freelanceri mogu ponuditi svoje usluge iako nije u pitanju sajam zapošljavanja. Na ovom mestu se nalaze osobe koje donose odluke i tako ćete izbeći situaciju u kojoj vaš CV, koji ste poslali na zvaničan mail, ostane nepročitan. Kompanije, čak iako nisu izlagači, mogu da obiđu svoje konkurente.

Kakav online sadržaj je potreban kao podrška uspešnom sajamskom nastupu?

Online sadržaj treba da prati offline prezentaciju firme na sajmu, jer na taj način ostvarujete mnogo veću vrednost. Kako je važan online imidž kompanije koja izlaže na sajmu, tako je važna online prezentacija samog sajma. Organizacija treba da se potrudi da sajam ima dobru web stranicu, pokrivenost na društvenim mrežama, ali i aplikacije. Ukoliko se govori o maloj kompaniji treba iskoristi društvene mreže kao najjeftiniji način online promocije koja će pratiti ofline prezentaciju. Šta je Ana još rekla o online prezentaciji pogledajte na vebinaru.

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *