drustvene mreze i biznis

Koja društvena mreža je idealna za moj biznis

„Znaš… moj posao je specifičan…“.

Ovo je zasigurno jedna od rečenica koju najčešće čujem kada pričam sa mojim klijentima. I zaista to je istina. Svaki posao je specifičan. Ima specifične klijente, specifičan način komunikacije pa i specifične društvene mreže koje možeš koristiti za online promociju.

Jedna od najvećih zabluda je da morate biti prisutni na svim društvenim mrežama To apsolutno nije istina. Ne vidim vrednost u rasipanju novca, vremena i energije na društvene mreže koje jednostavno nisu za vašu delatnost ili se vaši potencijalni klijenti ne nalaze tamo.

Zbog toga sam za vas pripremio 3 kratka saveta koja će vam pomoći da odaberete društvene mreže koje možete iskoristiti za online promociju vašeg biznisa kao i bonus infografik sa konkretnim primerima i tipovima sadržaja po različitim delatnostima.

Budite tamo gde su vaši klijenti

Ovo je prvo pravilo kada biram koju ću društvenu mrežu uvrstiti u online marketing strategiju. Ako su vaši klijenti na Facebook-u i vi treba da ste tamo, ako koriste Instagram vaše slike na Instagramu moraju da budu sjajne, ako ste vezani za lokaciju Google mape su neizbežni detalj u generalnom marketing strategiji,….

Suština marketinga je u komunikaciji tako da vam samo prisustvo na pravoj društvenoj mreži otvara novi komunikacioni kanal. Pametno ga iskoristite.

Sadržaj je ono što radi posao

„Content is the king“ – uvek bilo i uvek biće.

Način komunikacije se značajno promenio. Svi smo mi pretrpani informacijama tako da smo počeli da ignorišemo reklamne poruke na nesvesnom nivou. Shodno tome vrednost kreiranja kvalitetnog sadržaja još više dobija na važnosti.

Društvene mreže nisu mesto za surovu promociju. One su mesto gde pričate priče i komunicirate sa vašim aktuelnim ili potencijalnim klijentima. Ponudite im vrednost, koristan savet ili rešenje problema i vaš glas će se daleko čuti, a vi ćete, korak po korak, izgraditi poverenje, ekspertizu i sopstveni brend što je preduslov za uspešnu online prodaju.

Prilagodite komunikaciju svakoj društvenoj mreži posebno

Nije svaka društvena mreža ista, kao što nisu isti razlozi zašto ljudi koriste određene društvene mreže. Na primer, ne možete koristiti izrazito poslovno orijentisanu društvenu mrežu LinkedIn za prikazivanje fotografija sa vašeg poslednjeg letovanja. Za to se koristi privatni nalog na Facebooku  ili Instagram (na LinkedInu bi vas ismejali istog momenta).

Isto tako nije dobro identičan sadržaj plasirati na različite društvene mreže. Prvenstveno zato što se način komunikacije na različitim mrežama značajno razlikuje, a sa druge strane, ukoliko želite da vaši postovi budu optimizovani, dimenzije fotografija se razlikuju od mreže do mreže (dimenzije fotografija za različite društvene mreže pogledajte ovde).

Najbolja praksa je da način komunikacije, tipove fotografija i teme o kojima pišete prilagodite željama, potrebama i duhu društvene mreže na kojoj se nalazite.

Za vas sam pripremio i bonus infografik gde sam na jednostavan način predstavio 8 osnovnih delatnosti i društvene mreže koje su prirodan izbor. Takođe ćete naći i predloge za tipove sadržaja (po delatnostima) koje vam mogu dati dobre ideje kako da vašu marketing kampanju učinite uspešnijom.

drustvena mreza za tvoj biznis

Napišite mi u komentaru koje društvene mreže koristite za promociju vašeg biznisa i koju je vam vrsta sadržaja donela najveće efekte za povećanje poslovanja.

3 thoughts on “Koja društvena mreža je idealna za moj biznis”

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *