Personal branding na LinkedIn-u sa Nemanjom Živkovićem

Živimo u svetu gde privatnost ne postoji. Kad upoznamo nekoga, prva stvar koji uradimo je guglanje imena i informisanje o tome ko je ta osoba – čime se bavi, koja znanja poseduje, da li je profesionalac u svom poslu itd. Baš tu, sa početkom interakcije, počinje i priča o ličnom brendu.

Pogledajte ceo vebinar na temu „Pesonal Branding na LinekdIn-u sa Nemanjom Živkovićem“

 

Šta je lični brend?

Lični brend je ono što vas čini CEO-om firme koja se zove Vi. On obuhvata sva iskustva koja ljudi stiču dok imaju interakciju sa vama, bilo ona online ili offline.

LinkedIn kao društvena mreža i zašto ga nazivamo virtuelnim CV-jem?

Kad je poslovni svet u pitanju, LinedIn je društvena mreža koja pre svega važi za profesionalnu mrežu, gde se okupljaju i povezuju profesionalci iz raznih oblasti i razmenjuju znanja i iskustva. LinkedIn je zajednica profesionalaca koji podržavaju jedni druge.

Ukoliko aplicirate za posao, šaljete svoj CV. U CV-u ulazi ono što vi želite da predstavite poslodavcu, ali im pretraživanje interneta daje mnogo širu sliku. Tu uskače LinkedIn i lični brend na toj platformi. Mnogi koriste LinkedIn profil kao svoj CV, s toga je važno imati All Star profil, gde ćete prikazati sve ono što je bitno kako za vas, tako i za one sa kojima želite da se povežete, pre svega.

Drugačije grade svoj lični brend poznati, a drugačije preduzetnici i obični ljudi. Morate znati šta vam je cilj. Istražite ljude na koje se ugledate, stručnjake, vidite kako oni predstavljaju sebe, komuniciraju, pa na to dodajte i svoju ličnu notu.

Kako izgraditi autoritet kroz kreiranje sadržaja na LinkedIn-u?

Da biste pokazali da ste stručni u nečemu, bilo da je to posao, neka veština ili da imate iskustvo, morate kreirati sadržaj koji će to pokazati. U osnovi reči autoritet je reč autor, dakle kreator sadržaja. Način kreiranja sadržaja je drugačiji od nekih drugih platformi i društvenih mreža, te na to treba obratiti pažnju. Ukoliko želite da vas čita veliki auditorijum, morate kreirati kvalitetan sadržaj na način prilagođen platformi, ali sadržaj koji daje vrednost. Dokumentujte i kreirajte, nemojte juriti perfekciju. Može to biti video, tekst, audio ili kombinacija sva tri, sve zavisi od toga šta vama najviše prija.

Na šta obratiti pažnju kad je LinkedIn u pitanju?

Anlizirajte. Mali koraci mogu napraviti veliku razliku. Pogledajte detaljno svoj profil, svoje konekcije, i sami ćete videti šta treba menjati.

Kad se povezujete sa ljudima, birajte ko su ti ljudi. Kako odrediti?

Na osnovu svog cilja kreirate sadržaj i birate ljude sa kojima se povezujete – ljude koje će zanimati vaš sadržaj i ono što vi imate da kažete.

Grupe na LinkedIn-u su značajan alat za povezivanje, davanje direktne vrednosti i pomoć drugima, što kasnije dovodi do novih klijenata i konekcija, te još jedan aspekt LinkedIn-a koji vam može pomoći u gradnji ličnog brenda.

Šta vas može izdvojiti od ostalih i kako meriti ostvarene rezultate?

Pronađite svoju jedinstvenu vrednost – svako ima nešto što će ga izdvojiti od ostalih. Razmislite o indistriji u kojoj radite, zatim o niši u okviru te industrije gde ste najstručniji, pa pogledajte oko sebe i saznajte koje su to prednosti koje vas razlijuju od vaših kolega i čine vas posebnim.

Da biste bili uspešni, kao i kod svakog projekta, morate znati kako da izmerite rezultate i dostignuća. Merite rezultate, koji mogu biti:

  • kvantitativni (matematičke, statistike na sajtu, broj pratilaca, konekcija, ispunjeni ciljevi)
  • kvalitativni (osećanja, misli, mišljenja, prestiž, uticaj).

Najbitne od svega je biti jedinstven, znati kome se obraćaš, koja je to vrednost koju daješ i iznad svega – biti konstantan.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *