Gde pre uložiti pare? U SEO (optimizaciju za pretraživače) ili SEM (Google oglašavanje)

Optimizacija sajt, pretraga ključnih reči i Google oglašavanje su neke od osnovnih stvari o kojima treba da razmišljate ukoliko želite da promovišete svoj biznis online. U ovom vebinaru pričali smo na koji način vam optimizacija sajta i Google oglašavanje mogu pomoći da se bolje pozicionirate, poboljšate poslovanje i povećate prodaju?

Sagovornik na ovu temu bio nam je Branimir Cigale, vlasnik agencije Posh33. Branimir je ekspert u online oglašavanju i optimizaciji za pretraživače.

Kome je bitna optimizacija sajta?

Branimiru je uvek izazov da sarađuje sa klijentima iz Srbije koji tek pokreću svoj biznis i počinju sa lansiranjem sajta. Najčešća greška koju oni prave jeste mišljenje kako je posao završen kada jednom optimizuju sajt. Ranije je to bila tehnička stvar koja se obavljala prilikom izrade sajta kako bi nas Google dobro pozicionirao. U međuvremenu se desila ekspanzija sadržaja i stvari su se promenile.

Pogledajte ceo snimak na temu „Gde pre uložiti novac? U SEO ili SEM”

 

Koja je osnovna razlika između SEO i SEM?

To su dve povezane, ali potpuno različite oblasti kojima možemo da se bavimo kada je pozicioniranje na internetu u pitanju. Važno je napomenuti da obe zahtevaju kontinuitet i doslednost.

SEO (Search Engine Optimization) podrazumeva optimizaciju samog sajta za pretraživače. Ova optimizacija obezbeđuje besplatne posete i bolje pozicioniranje po ključnim rečima i frazama na koje optimizujete sadržaj sajta. Čitav proces zahteva dosta vremena, ali je krajnji rezultat dugoročniji i nosi najveću vrednost za vaš sajt. Kako Google često menja svoj algoritam, neophodna je konstantna edukacija, praćenje i poznavanje pravila. Ovaj proces se uglavnom svodi na kreiranje relevantnog sadržaja koji je koristan i tražen od strane vaših idealnih klijenata, optimizacija koda i brzine učitavanja sajta kao i povezivanje sajta sa visoko posećenim stranicama.

SEM (Search Engine Marketing) predstavlja zakupljivanje klučnih reči putem alata koji se zove AdWords. Pozitivna strana je momentalno dobijanje relevantnih poseta. To praktično znači da vi dobijate posete od momenta oglašavanja oglasa. Odličan je za nove biznise čiji sajt još uvek nema reputaciju. Vrlo je merljiv i pokazuje konkretne rezultate. Za kvalitetan SEM, potrebno je napraviti relevantne oglase i dobru strategiju i izdvojiti određena finansijska sredstva za promociju ključnih reči ili display oglašavanje.

Koji su prvi koraci i šta najbolje radi na našem tržištu?

Odluka da želimo da se bavimo search marketingom, nosi sa sobom osmišljavanje dobre strategije. Prvo je potrebno uraditi test kampanju. Preporuka našeg sagovornika je da se krene sa pay per click i da se određene reči kupe kako bismo prvi sadržaj mogli relevantno da plasiramo. Vremenom ćemo prepoznati koje ključne reči kroz pay per klik donose posete. Kada se dobro pozicioniramo, SEO-om ćemo održavati tu poziciju.

Ključne reči su ključ uspeha

Tražnja definiše ponudu. Osnovno pitanje je za koju oblast mi hoćemo da se rangiramo i sa kim se takmičimo u tome. Ključne reči su ono sa čime moramo početi. Zbog toga smo za vas pripremili listu besplatnih alata za analizu i pretragu ključnih reči. Kliknite ovde i preuzmite besplatan PDF.

 

Prva 3 koraka u kreiranju sadržaja za oglas

  1. Istraživanje ključnih reči.
  2. Kreiranje kvalitetne odredišne stranice (landing page) za svoje proizvode.
  3. Relevantnost. Podudaranje ključnih reči iz oglasa sa ključnim rečima iz teksta.
 
 
 

1 komentar na “Gde pre uložiti pare? U SEO (optimizaciju za pretraživače) ili SEM (Google oglašavanje)”

  1. Pingback: 3 načina da unapredite svoj biznis korišćenjem veštačke inteligencije

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *