blank

Kako da se pravno zaštitim online (nebitno da li imam svoj sajt ili kupujem online)

Tema koja budi veliko interesovanje, bez obzira da li govorimo o poslovanju online ili offline, jesu pravne začkoljice. Koje su vaše obaveze kada prikupljate podatke o ličnosti? Šta raditi ako vam neko ukrade tekst ili fotografiju sa sajta?

O ovoj temi smo razgovarali sa Žarkom Ptičekom, IT pravnikom ili kako on za sebe kaže „najboljim pravnikom među programerima i programerom među pravnicima“.

Pogledajte ceo vebinar na temu “Šta smem, a šta ne smem da radim online – pravne začkoljice”

 

 

Na vebinaru smo pričali

Ukoliko poslujete online važno je da imate određeni pravni status kao firma ili preduzetnik. Pravo Republike Srbije je raspisalo da se privredna delatnost mora registrovati. Neko može da bude frilenser, iako naše pravo ne prepoznaje ovaj termin, to je fizičko lice koje neregistrovano obavlja delatnost. Ako ta delatnost nije većeg obima, znači ne radi se o stalnim prihodima, niste dužni da se registrujete. Šta vam se može desiti, po članovima Krivičnog zakona, ako imate stalne prihode, a niste registrovani govori Žarko na vebinaru.

Kada je najbolje vreme za registraciju firme?

Startapove obično zanima koji je to momenat kada treba da registruju delatnost. Najjednostavnije je registrovanje preduzetnika i to je jedini oblik koji može biti paušalno oporezovan. Pre nego što krenete offline bitno je da online uredite pravno stvari, jer bez toga vaše online prisustvo će se raspasti i lako ćete biti procesuirani i krivično gonjeni.

Osoba koja nudi programerske, dizajnerske, prevodilačke usluge nije obavezna da se registruje zato što to negde u zakonu piše. Ona je obavezna da se registruje ako ostvaruje redovne prihode tom delatnošću. Vi možete pružati i usluge uređene Ugovorom o delu. O tome zašto on može biti nepovoljan sa poreskog i finsijskog aspekta priča Žarko na vebinaru.

Da li moram biti u sistemu PDV-a?

Vrlo lako možete da postanete, ali i da prestanete da budete preduzetnik. Kada neko hoće da prodaje robu preko interneta, obično ga zanima kada mora biti u sistemu PDV-a. U PDV-u morate da budete ako vaš godišnji priliv prelazi 8 miliona dinara, bili vi preduzetnik ili DOO. Bez obzira na formu u kojoj nastupate primenjuju se isti zakoni:

  1. Zakon o obligacionim odnosima
  2. Zakkon o trgovini
  3. Zakon o elektronskoj trgovini
  4. Zakon o zaštiti potrošača
  5. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Online trgovinu možete postaviti na dva načina

  • Prodavnica na sajtu – vi postavljate uslove prodaje
  • Prodaja preko tuđe plaforme – vi prihvatate uslove prodaje te platforme

Šta ste po zakonu obavezni ako spadate u jednu, a šta ako u drugu grupu objašnjava Žarko na vebinaru.

Koje su vaše obaveze kada prikupljate podatke o ličnosti?

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti tretira samo fizička lica. Vi morate da prijavite zbirku podataka ličnosti o klijentima kod poverenika. Podatak o ličnosti je podatak na osnovu kojeg je fizičko lice određeno ili odredivo. Kod poverenika dostavljate svoju bazu, ne dostavljate spisak svojih korisnika. Dostavljate opis zbirke podataka o ličnosti. Šta je sve potrebno da dostavite povereniku govori Žarko na vebiaru.

Kliknite ovde i prijavite svoju listu kontakata na sajtu poverenik.org.rs

Šta raditi ako vam neko ukrade tekst ili fotografiju sa sajta?

Kada govorimo o zaštiti autorskih prava malo je poznato da niste dužni čak ni da pošaljete opomenu onome koji je povredio vaše autorsko pravo. Međutim, više se isplati da se pošalje opomena pred optuženje. Dovoljan dokaz da je neki tekst vaš jeste da ste ga vi prvi objavili, a dobro je da na sajtu stavite napomenu o autorskim pravima.

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *