3 načina da unapredite svoj biznis korišćenjem veštačke inteligencije

Polje delovanja veštačke inteligencije (AI) iz godine u godinu se sve više širi. Veštačka inteligencija je postala dominantna sila koja umnogome utiče na uspeh savremenog poslovanja. Ukoliko uzmemo u obzir podatke Marketing Profs-a prema kojima kompanije koje koriste AI imaju 59% bolje stope transakcija, 58% veće prihode, 54% viši engagement i 52% više konverzija, jasno nam je zašto preduzetnici odlučuju da iskoriste sve prednosti koje AI nudi.

Zahvaljujući sistemima veštačke inteligencije koji su integrisani u pretraživače, brzo i lako se dolazi do velike količine podataka o korisnicima, što omogućava da se prava poruka u pravo vreme i na pravoj platformi plasira pravoj osobi. Na ovaj način, uspostavlja se personalizovana komunikaciju sa potrošačima, koja omogućava da ih vodite kroz put kupovine. Zato adekvatna primena veštačke inteligencije u savremenom biznisu predstavlja ono što će vam pomoći da napravite konkurentsku prednost.

Potpuna personalizacija komunikacije

Uspeh digitalnog marketinga umnogome zavisi od načina komunikacije sa potencijalnim kupcem, odnosno kakvu poruku šaljete, kojim tonom se obraćate, koji proizvodi ga zanimaju i koju cenu je spreman da plati. Zahvaljujući AI sistemima mnoge kompanije personalizuju svoje sajtove, mejlove, postove na društvenim mrežama i ostali content, tako da prikazuju sadržaje i ponude optimizovane prema svakom pojedinačnom korisniku.

Kako je svakoj kompaniji cilj da raste, neminovno je da će u jednom trenutku manuelno upravljanje ovim podacima trošiti previše resursa. AI pored toga što smanjuje mogućnost za ljudsku grešku, daje detaljan uvid u ponašanje velikog broja potrošača što omogućava predviđanje njihovih budućih aktivnosti. Zahvaljujući velikom broju podataka. AI omogućava pravljenje digitalnog avatara čime se značajno doprinosi efektivnijem oglašavanju i unapređivanju korisničkog iskustva.

Digitalni avatar

U pozadini različitih platformi kao što su Google, Microsoft, Facebook, Amazon, Netflix nalaze se AI servisi koji sakupljaju ogromne količine podataka o svakom korisniku, praveći digitalne avatare. Avatari pomažu marketinškim stručnjacima da mapiraju karakteristike publike, kroz stvaranje idealnog stereotipnog predstavnika. Na taj način doprinosi se prepoznavanju potreba potencijalnih korisnika i pruža se prilagođena preporuka koja najbolje odgovara njihovim interesovanjima, online aktivnostima, potrebama i budžetu.

Još jedan od načina delovanja veštačke inteligencije je PUI (Passive User Interface) koji primenom tehnike mašinskog učenja prati ponašanje korisnika na njihovim digitalnim uređajima, što se kasnije koristi za prilagođavanje potrošačkog iskustva, odnosno dizajniranje personalizovanih sadržaja i preporuka. Na primer, Spotify koristi podatke iz fitnes traka za prilagođavanje playliste pesama svojim korisnicima.

Veštačka inteligencija, pored prikupljanja ogromne količine podataka, velikom brzinom može analizirati i klasifikovati dobijene informacije, što omogućava brendovima da grupišu svoje potencijalne korisnike, da pokrenu interakciju i utiču na njihovu odluku o kupovini.

Efikasnije oglašavanje

Zahvaljujući podacima koje AI sistemi prikupljaju optimizacija online marketinških kampanja znatno je olakšana. Naime, pored podataka o geografskom poreklu, demografskim i socijalnim karakteristikama potrošača, sistemi veštačke inteligencije koji rade u pozadini brojnih platformi integrišu celokupnu pretragu i sve online aktivnosti korisnika. Na ovaj način, marketinški stručnjaci mogu da naprave detaljnu analizu korisnika koja će im pomoći da ga navedu na sledeći logičan korak na putu kupovine.

Ovakva prediktivna analitika olakšava targetiranje i smanjuje troškove ulaganja u kampanje koje neće imati efekte. Ukoliko uzmemo u obzir da Facebook, Google i Amazon kontrolišu oko 70% od ukupno potrošenog novca na digitalne oglase u SAD, jasno je zašto marketari biraju upravo ove platforme za svoju PPC kampanju. Prema tome, AI sistemi rade za vas, tako što vam prilikom kreiranja oglasa pružaju brojne mogućnosti i predloge, koje možete prilagođavati svojim ciljevima za maksimalne efekte. Neke korisne platforme koje koriste mašinsko učenje za optimizaciju online kampanje na društvenim mrežama su:

  • Pattern 89 – alat koji vam omogućava da na osnovu detaljne analize podataka predvidite koja kampanja može da donese najbolje rezultate, pre nego što uopšte počne. Pattern 89 se ponaša kao asistent koji vam daje kreativna rešenja poput kopija, vizuala, CTA, garantujući njihovu efikasnost.
  • Persado – softver koji kroz svaku kampanju na društvenim mrežama prikuplja veliki broj podataka, na osnovu kojih vrši detaljnu optimizaciju i daje efikasniji sadržaj.

Unapređuje korisničko iskustvo

Korisničko iskustvo je izuzetno važno za uspešno funkcionisanje vašeg sajta.
Istraživanja pokazuju da AI unapređuje korisničko iskustvo za čak 61% zahvaljujući pametnoj personalizaciji. Da li vam se desilo da vam Amazon predloži proizvod koji vam treba i koji ste spremni da kupite?

Za to je zaslužan upravo AI sistem, koji na osnovu navika i interesovanja kroz push notifikacije preporučuje proizvode koji bi korisnika mogli zainteresovati.

Ovi podaci posebno mogu biti korisni kod email marketinga, jer umesto spamovanja doprinose izgradnji poverenja sa korisnicima. Algoritam podatke može dobiti na osnovu:

  • interakcije na sajtu
  • vremena provedenog na određenoj strani
  • interesovanja sličnih posetilaca
  • liste želja
  • popularnosti određenih sadržaja
  • prethodno pročitanim blogovima

Zahvaljujući ovim informacijama, AI sistemi ne samo da vam omogućavaju da značajno unapredite korisničko iskustvo, već vam pomažu u kreiranju kvalitetnijih mejlova čime se povećava stopa otvaranja i klikova, odnosno postižu se bolji rezultati vaše email kampanje.

Kvalitetniji sadržaji i SEO

Veštačka inteligencija integrisana u pretraživače ocenjuje autentičnost i relevantnost određenog sadržaja pre nego što ga predloži korisnicima. Zahvaljujući AI sistemima kvalitet sadržaja koje delite sa korisnicima je na znatno višem nivou. AI sistemi iz težnje da odgovore na zahteve ciljne publike, značajno doprinose SEO analizi, olakšavaju postavljanje adekvatne strategije i doprinose plasiranju kvalitetnijeg sadržaja. Na primer, kompanija Google se oslanja na veliki broj razvijenih AI sistema s ciljem da unapredi korisničko iskustvo u online pretraživanju, tako da na konkretnu pretragu daje najkvalitetnije rezultate. Ova kompanija razvija sve veći broj različitih alata koji su usmereni na preciznije pozicioniranje sadržaja na sajtu, optimizaciju slika, videa i validaciju koda.

Na ovaj način, veštačka inteligencija utiče na pozicioniranje vašeg sajta na pretraživaču, jer pruža podatake o njegovoj relevantnosti i kvalitetu. Pored toga, postoje sistemi veštačke inteligencije koji olakšavaju samo kreiranje sadržaja. Naime, oni pomažu da napravite adekvatan izbor ključnih reči i da celokupan kontekst koji pravite maksimalno odgovara na postavljeni upit. Naravno, AI ne samo da procenjuje kvalitet vašeg sadržaja, već vam pomaže da ga kreirate zahvaljujući ogromnoj količini podataka koju ima o vašoj ciljnoj grupi. Optimizacija sadržaja prema smernicama koje dobijate preko ovih algoritama, zasigurno će vam pomoći da se istaknete u sve konkurentnijem okruženju.

Postoje različiti alati koji se baziraju na veštačkoj inteligenciji i tehnikama mašinskog učenja koje Google koristi za optimizaciju sadržaja koji se plasira na internetu. Neki od njih su:

  • Google RankBrain – algoritam koji prati da li su i koliko korisnici zadovoljni dobijenim rezultatima pretrage i na osnovu toga postepeno menjaju tehnike, sve dok testiranje zadovoljstva korisnika ne bude pozitivno.
  • Cloud Vision – softver koji Google koristi za prepoznavanje neprikladnog sadržaja na fotografijama. Pored toga, ovaj softver može da prepozna model fotoaparata, rezoluciju, mesto i vreme gde je fotografija nastala.

Kao što vidite, AI omogućava pretraživačima da precizno pročitaju vaše sadržaje, da odrede njihovu originalnost, relevantnost i nivo optimizacije za online pretragu, te da ih na osnovu toga adekvatno rangiraju. Stoga, primenom veštačke inteligencije prilikom kreiranja sadržaja za svoj sajt, značajno možete unapreditii uspeh online poslovanja.

Efikasnija analiza trendova i konkurencije

Pored toga, što vam veštačka inteligencija može pomoći da bolje upoznate svoju ciljnu publiku, ovi napredni softveri prikupljaju veliki broj podataka o vašoj konkurenciji i aktuelnim trendovima u oblasti kojom se bavite.

Istraživanjem konkurencije možete saznati koji sadržaji i usluge dobro prolaze, šta se najviše traži, koje alate vaša konkurencija koristi i koji su trenutno trendovi u vašoj oblasti poslovanja. Na ovaj način, otkrićete šta su vaše prednosti i nedostaci u odnosu na konkurenciju i trenutno tržište, te kako da svoju marketinšku strategiju prilagodite da biste unapredili poslovanje.

Uz prikupljanje svih ovih podataka, AI sistemi vam omogućavaju da vizualizujete trenutne potrebe potencijalnih kupaca, ali i da predvidite buduće. Na taj način, veštačka inteligencija omogućava da se pripremite za ono što dolazi i da pružite prava rešenja potrošačima onda kada oni za to budu spremni.

Bonus: Kako da unapredite svoj biznis korišćenjem veštačke inteligencije?

Još jedan način da primenite sve ovo je marketing automatizacija. To je proces koji na osnovu velikog broja prikupljenih podataka automatski radi posao za vas usmeravanjem personalizovanih sadržaja ka vašim potencijalnim kupcima. Na ovaj način povećava se produktivnost jer vi dobijate više vremena da se bavite drugim asprektima svog poslovanja.

Automatizacija omogućava pravljenje bolje targetiranih kampanji koje prolaze kroz više kanala komunikacije osiguravajući personalizovano iskustvo za svakog korisnika.

Marketing automatizacija je budućnost online poslovanja. Međutim, ovaj proces zahteva dosta znanja i iskustva. Ako vam je potreban neko ko će implementirati ovaj revolucionarni sistem koji će vam omogućitii da idete korak ispred drugih, pozovite nas i mi ćemo to uraditi za vas.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *