Default design workflow

Automatizacija – šta je i zašto je dobra za Vaš biznis

Ako ste posvećeni vlasnik biznisa koji temeljno radi na online prisustvu svog brenda, onda ste se verovatno već susreli sa terminom marketing automatizacije. 

Danas postoji više metoda, procesa i alata koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate online marketinga, ali često vlasnicima biznisa nije lako da shvate kako im mogu pomoći u ostvarivanju online ciljeva.

Prve korake u razvoju marketing automatizacije možemo videti u prošloj deceniji. Kao ključni deo strategije digitalnog marketinga, korišćena je kako od strane vlasnika biznisa tako i od marketara sa ciljem da očuvaju online ekosistem koji je jasno usmeren, uravnotežen, pravolinijski, a da u isto vreme šalje pravu poruku i izgrađuje brend.

Ako Vam je ovaj pojam novost, ne brinite, razložili smo za Vas elemente marketing automatizacije i izlistali prednosti ovih procesa.

Šta je marketing automatizacija?

Najbolje se definiše kao proces koji uz pomoć različitih alata i tehnologija automatizovano izvodi repetitivne zadatke, povećava produktivnost, proces kojim se može meriti učinak kampanje i maksimalno povećati potencijalna efikasnost uz svođenje manuelnog rada na minimum.

Možda ovo sve zvuči komplikovano i čudno, ali je zapravo mnogo jednostavnije nego što se čini. 

To su alati i procesi koji pomažu u automatizaciji rada od jednostavnog slanja newsletter-a do složenih omni-channel marketing kampanja. Krajnji cilj ovih procesa ne samo da je povećanje saobraćaja već i angažovanje publike i sticanje novih klijenata.

U isto vreme automatizacija omogućava marketing timovima da svoje vreme ulože u kreativne zadatke, razvoj biznisa, osmišljavanje strategija, definisanje procesa rada i marketing mapiranje. Prema dostupnim podacima oko 48% marketara koristi barem jednu aplikaciju za marketing automatizaciju, što ukazuje da je ovo trend koji će nastaviti da raste. 

Prednosti marketing automatizacije

Nema sumnje da je upotreba alata za marketing automatizaciju nešto što može da donose veliku korist marketarima i vlasnicima biznisa. U nastavku ćemo detaljnije sagledati konkretne prednosti koje donosi implementacija marketing automatizacije u svakodnevne online marketing procese. 

Povećanje produktivnosti kompanije

Korišćenjem alata za automatizaciju smanjujete ljudsku grešku na minimum prilikom izvođenja manuelnih i poslova koji se ponavljaju. U isto vreme omogućavate svom timu (i sebi) da se fokusira na druge, važnije stvari koje pomažu razvoju Vašeg brenda i skaliranju biznisa. 

Jednostavno rečeno, marketing automatizacija omogućava da uradite više za manje vremena.

Bolji ROI i metrike akvizicije

Svaka kompanija u nekom trenutku toliko naraste da je praćenje svih klijenata i metrika manuelnim putem gotovo nemoguće, a da se ne troši previše resursa. Haos koji nastaje može da utiče na poziciju na tržištu, umanji povrat uloženog novca i da skrene razvoj kompanije sa željenog puta. Da ne spominjemo nezadovoljstvo zaposlenih kada zbog dosadnih, repetitivnih poslova rade na održavanju kompanije umesto da svoju ekspertizu koriste kako bi unapredili poslovanje. 

Automatizacija omogućava bolje praćenje rezultata, identifikovanje tačaka u poslovanju koje daju prostor za unapređenje i obezbeđuje finansijski efikasan pristup poslovanju kako biste bili upravo to – finansijski efikasni.

Isto tako, automatizacija daje detaljan uvid u ponašanje klijenata, kako biste se lakše prilagodili i maksimalno iskoristili potencijal za sklapanje poslova u budućnosti.

Personalizovane omni-channel kampanje za klijente

To je tip kampanja koje imaju ključnu ulogu za svaki biznis koji želi da ostane aktuelan i konkurentan u digitalnom domenu. Ako biznisi danas žele da sklapaju poslove online, tada moraju nedvosmisleno da privuku pažnju publike, a onda i da je zadrže.

Visoko personalizovane kampanje moraju prolaziti kroz više kanala komunikacije kako bi se osiguralo da potencijalni kupac izvrši kupovinu. Kombinacija AI učenja i modernih alata čini softvere za automatizaciju bolje opremljenim da do kraja personalizujete način na koji se publika povezuje sa Vašim brendom tj. pomaže da optimizujete poruku koju šaljete ka njima.

Sa pravim alatima, automatizacija pomaže ne samo da osmislite optimalan put do svoje publike već i da pružite najbolji mogući sadržaj.

Default design workflow

Unapređeno merenje performansi

Praćenje performansi je takođe značajan deo svake online marketing strategije. Ne samo da pomaže kompanijama pružanjem uvida u rezultate trenutnih kampanja, već i automatizovanjem marketing strategije možete pratiti metriku, prilagođavati se u hodu ili primeniti naučeno u novoj kampanji.

Dugoročno gledano, mogućnost unapređenja na osnovu rezultata merenja pomaže da kreirate bolje optimizovane kampanje koje će doneti bolju stopu konverzije i generisati veći profit Vašem biznisu. 

Unapređeno sticanje klijenata, zadržavanje i razvoj brenda

Svi uspešni brendovi imaju bar jednu zajedničku osobinu: zadovoljne klijente.

Uz personalizovano putovanje ka Vašem brendu, klijent ne samo što će posećivati Vaš sajt već će se na njemu zadržavati i kupovati od Vas. Automatizacija može pomoći da svoje proizvode ponudite potencijalnim klijentima na najbolje optimizovani način.

Kao poseban bonus, automatizacija omogućava brendovima da u redovno merenje i upravljanje kampanjama uključe i sticanje novih klijenata i njihovo zadržavanje, jer se na ovaj način bolje organizuje i prati angažovanje, interakcija i followup-ovi.

Sa tako organizovanim sistemom moguće je bolje upravljanje SEO optimizacijom, plaćenim kampanjama, a pomaže i konverziji lidova u kupce. Klijenti koji nastave interakciju sa brendom biće zadovoljniji jer im automatizovani sistem dozvoljava lakšu kupovinu na način koji njima više odgovara. Polako, oni postaju Vaši brend ambasadori i nesvesno pomažu da poboljšate svoju poziciju na tržištu.

Rezimirajmo 

Prosto rečeno, automatizacija pomaže da organizujete i pojednostavite ciljeve Vaše strategije digitalnog marketinga na isplativ način. To ne samo da Vam daje više slobode da se fokusirate na druge aspekte biznisa već u isto vreme obezbeđuje da izvučete maksimum iz svake kampanje.

Teret interakcije sa klijentima i praćenje rezultata na ovaj način je skinut sa Vaših leđa.

Što je još važnije omogućava Vam da steknete i zadržite klijente, razvijate svoj brend i pomaže da se izdvojite od svih ostalih.

Da li ste spremni da prihvatite sve što automatizacije može da učini za Vaš biznis? Da li želite da saznate više o procesima automatizacije? Javite nam se kako bismo razgovarali o tome.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *