Povećajte sopstvenu konkurentnost

Poboljšajte sopstvenu poziciju boljim poznavanjem konkurencije

Konkurencija je neizbežna u poslovnom svetu. Nema vremena za odmor jer se novi igrači neprestano pojavljuju, a ako niste dovoljno oprezni mogu i preoteti Vaše kupce.

Opstanak u tako izazovnim uslovima nije lak posao, ali srećom postoji veliki broj pametnih koraka i taktika koje možete primenjivati kako biste održali svoje poslovanje na visokom nivou i redovno dobijali nove klijente.

Jedan od tih koraka je proučavanje tržišta i vaše konkurencije. Da ne shvatite pogrešno, nije potrebno da kopirate druge, ali praćenje onoga što konkurenti rade i korišćenje tih zapažanja može Vam pomoći da povedete u tržišnoj trci.

S druge strane, ponovna analiza sopstvenih zadataka, ciljeva i metričkih podataka može dati izuzetne rezultate kada je u pitanju razvoj novih proizvoda ili marketinških ideja. Takođe Vam može pružiti dragoceni uvid u to kako da pristupite ostvarivanju Vaših ciljeva.

Konkurencija

Kako biste uspešno iskoristili prikupljene informacije o konkurenciji bez kopiranja i gubitka originalnosti, najbolja taktika na tom putu je analiza konkurencije.

Ova metoda Vam može pružiti mnogo više od boljeg poznavanja same konkurencije, jer ćete na ovaj način saznati dosta o posebno važnom aspektu Vašeg poslovanja – Vašim kupcima.

Živimo u doba u kojem se mišljenja, očekivanja, problemi i želje kupaca neprestano menjaju, i zato Vam promena smera taktike može pomoći da postanete zapaženiji na tržištu.

Fokusirajte se na odgovarajuću konkurenciju

Kako biste procenili gde stojite u odnosu na konkurenciju, pre svega potrebno je da odaberete nekoliko odgovarajućih na koje ćete se fokusirati.

Obavezno odvojite dovoljno vremena za ovo istraživanje, jer što je Vaš odabir bolji, to će Vam i uvidi biti vredniji i kvalitetniji.

Takođe, ovde je dobro da napomenemo da postoje 3 različita tipa konkurencije:

  • Direktna – nude iste proizvode istoj publici kao i Vi
  • Indirektna – nude slične proizvode istoj ciljnoj grupi kao i Vi
  • Alternativna rešenja – nude alternativne proizvode ili usluge za isti problem koji ima Vaša ciljna grupa

Razgovarajte sa svojim kupcima

Drugi sjajan način da poboljšate svoju konkurentnost na tržištu je da direktno pitate kupce kako su zadovoljni Vašim proizvodima, ali i proizvodima konkurencije.

Ankete i intervjui su sjajni za dobijanje direktnih povratnih informacija od kupaca. Oni mogu ukazati na određene prednosti i nedostatke Vašeg proizvoda u odnosu na proizvode drugih firmi. Možete saznati zašto su izabrali Vaše proizvode ili iz kog razloga su se prebacili na neke druge.

Kroz odgovore svoje publike i temeljno strateško ispitivanje možete precizno saznati koje oblasti je potrebno usavršavati i kako na bolji način da poboljšate i plasirate svoju ponudu.

Počnite sa anketama, jer Vam mogu pomoći da steknete osnovnu predstavu o tome što se događa, zatim nastavite sa intervjuima u kojima možete saznati detalje.

Know-yourself

Pratite digitalno prisustvo i praksu Vaše konkurencije

Verovatno već znate koliko je važno imati sajt koji je direktno vezan za pokretanje prodaje i promociju Vašeg brenda. Pored njega, veliki značaj imaju i Vaše stranice na društvenim mrežama koje imaju za cilj podizanje svesti o Vašem brendu.

Vaša veb stranica i celokupna digitalna prisutnost bi trebalo da komuniciraju sa Vašim kupcima, pa čak iako se možda ne upotrebljava pravi jezik ili ton. Tu možete da napredujete detaljnijim pregledom načina na koji se Vaši konkurenti predstavljaju u digitalnom svetu.

Pregledajte sajt konkurencije – Pogledajte kako je dizajniran njihov sajt. Kakvu poruku otkriva vizuelni identitet? Da li je privlačniji u odnosu na Vaš? Kakav je pisani sadržaj na sajtu? Da li je više edukativan, zabavan, informativan ili je agresivnije usmeren ka prodaji? Pogledajte fotografije. Jesu li više u skladu sa samom industrijom nego Vaše? Da li su proizvodi bolje predstavljeni? Da li je sajt noviji, jednostavniji za pregled? Ima li funkcije koje Vaš sajt nema?

Poenta je prikupiti što više informacija i uvideti šta je potrebno poboljšati na svojoj veb prezentaciji. Možda svoje proizvode ne predstavljate u najboljem svetlu. Možda je Vaša web stranica zastarela ili Vaš sadržaj nije dovoljno uverljiv. Možda nemate dovoljno blogova ili ih imate previše.

Odvojite dovoljno vremena za to, ne žurite i pokušajte da i sami primenite sve što ste prepoznali kao prednost. Verovatno će Vaša veb stranica nadmašiti prezentaciju konkurencije u određenim aspektima, za šta vam je potrebno samo nekoliko podešavanja.

Prodajne stranice – Proverite kako Vaši konkurenti dizajniraju prodajne, landing stranice klikom na njihove oglase na društvenim mrežama, prijavljivanjem na njihovu email listu i proverom njihovih oglasa na Google-u.

Ponovo analzirajte kako je napisan njihov sadržaj i koliko pokreće prodaju. Primetite da li nude specijalne proizvode, besplatne stvari i slično. Obratite pažnju i na raspored elemenata na stranici.

Temeljno pregledajte koje taktike konkurencija koristi da motiviše kupce na kupovinu. Ako znate da konkurencija ima veći procenat konverzije od Vas, uvođenjem njihove taktike u Vašu strategiju može Vam pomoći da i sami povećate procentat konverzija.

Kanali na društvenim mrežama – Analizirajući njihove stranice na društvenim mrežama, možete steći koristan uvid u to kako konkurencija koristi ove platforme za podizanje svesti o svom brendu, povećanje konverzija i plasiranje proizvoda na tržište.

Društvene mreže su moćan alat za razvoj brenda i pružaju različite mogućnosti firmama da ispričaju svoju priču i prošire publiku. Proverite kanale svojih konkurenata i pogledajte kakve rezultate postižu. Ako njihova publika bolje reaguje na sadržaj na društvenim mrežama, pokušajte da zaključite zašto se to događa. Jesu li njihove fotografije bolje, profesionalnije? Da li je pisani sadržaj bolji? Koriste li bolji pristup da ispričaju svoju priču? Postavljajući sebi prava pitanja, možete mnogo naučiti od svojih konkurenata.

Takođe, pokušajte detaljnije da analizirate njihove oglasne kampanje na društvenim mrežama. Kliknite na njihove oglase i pogledajte kuda Vas vode. Posmatrajte kako Vas oglas vodi do završnog koraka kupovine. Pokušajte da shvatite koja im je ciljna grupa. Pročitajte komentare koje dobijaju ispod sponzorisanih postova. Naučite nešto iz svakog aspekta njihovih strategija i iskoristite one taktike koje su se pokazale korisnim.

Testimonijali, studije slučaja, recenzije – Pažljivim pregledom testimonijala, studija slučaja i recenzija Vašeg konkurenta, takođe možete ostvariti željenu konkurentsku prednost. Možda biste nekoliko stvari trebali uzeti sa dozom rezerve, ali više reči o tome kasnije.

Na samom početku možete istražiti demografiju njihove ciljne grupe. Da li je publika starija ili mlađa? Ciljate li na istu publiku ili ne

Izdvojite dovoljno vremena i pročitajte testimonijale, studije slučaja i recenzije. Saznajte šta se kupcima najviše svidelo u liniji proizvoda Vašeg konkurenta, kako je taj proizvod rešio njihov problem i zašto je to njihov prvi izbor.

Iz ovakve perspektive recenzije su manje kontrolisane i mogu Vam poslužiti kao naročito korisno sredstvo informisanja. Iako mnoge firme koriste lažne recenzije kako bi ostvarile bolji utisak o svom brendu, naći ćete i veliki broj korisnih i iskrenih recenzija.

Pogledajte koje su, prema recenzentima, pozitivne osobine njihovih proizvoda/usluga. Obratite pažnju i na oštrije kritike. Možda se ne radi o proizvodu, već o servisu za podršku korisnika. Pazite da ne ograničavate svoju perspektivu isključivo odnosom „proizvod-kupac“.

Opšta taktika marketinga – Budite detaljni. Jesu li njihove cene konkurentnije? Da li nude bolje mogućnosti za slanje i pakovanje?

Cene su presudni deo uspeha svakog proizvoda, i mada ste možda u istom cenovnom rangu, ukoliko je Vaša konkurencija malo fleksibilnija, samim tim će imati određenu prednost.

Ako je ovo slučaj, pogledajte kakve pakete i opcije članstva nude. Pogledajte njihove besplatne trial periode, akcijske ponude, popuste, aranžmane za upsell i downsell prodaju.

Ako su mnogo fleksibilniji od Vas, možda je vreme da uvedete nekoliko novih načina prodaje.

Fokusirajte se na sebe

S druge strane, ne bi trebalo da se oslanjate samo na ono što vidite kod svoje konkurencije. Postoji mnogo internih koraka koje možete preduzeti kako biste poboljšali svoje prisustvo na tržištu, a za neke od njih nije potrebno mnogo truda.

Redovno analizirajte rezultate i ažurirajte strategiju

Svima je poznato da je za postizanje ciljeva u velikoj tržišnoj trci potrebno stvoriti sveobuhvatnu strategiju, kako bi i dalje preduzimali potrebne korake za svoj napredak.

Bez dosledne strategije, vlasnici biznisa i njihove firme mogu skrenuti sa pravog puta, fokusirajući se na pogrešne probleme, propuštajući rokove, mešajući rasporede i svuda stvarati haotične situacije. Stvarajući sveobuhvatne poslovne i digitalne marketinške strategije, biznisi mogu zadržati svoju online i offline fokusiranost na detaljni plan aktivnosti, kako pristupiti i ostvariti svoje ciljeve.

Stvaranje i pridržavanje efikasne strategije može biti prevelik teret, posebno ako razmišljate o izradi strategije digitalnog marketinga. Međutim, postoje profesionalci koji Vam mogu pomoći. Profesionalci poput nas. Kliknite ovde ako ste spremni da zajedno kreiramo pobedničku strategiju digitalnog marketinga.

S druge strane, takođe biste trebali pratiti sebe i svoj tim. Dnevne, nedeljne ili mesečne rekapitualcije projekata, gde raspravljate o preduzetim aktivnostima i rezultatima koje ste ostvarilii, mogu Vam dati bolji uvid u to kako Vaš tim sprovodi strategije koje ste implementirali.

Takođe možete dobiti bolju predstavu o opštim performansama, tempu rada i nivou motivacije tima. Morate shvatiti da, iako se većina prometa i marketinga vrte oko proizvoda/usluga i kupaca, nećete povećati nivo prodaje, osim ako Vaš tim ne funkcioniše optimalno.

Know yourself

Pregled Vaših metrika

Kako biste ostali u vrhu kada se radi o biznisu, potrebno je da investirate svoje vreme u analizu sopstvenih kanala prodaje, sajta i oglasa.

Provera različitih metrika na društvenim mrežama, može Vam ukazati na to da li vaša strategija objavljivanja sadržaja i razvoja brenda podstiče rezultate koje želite da postignete. Ovi podaci mogu i signalizirati da li su Vam potrebni određeni zaokreti ili potpuna reorganizacija biznisa.

Proverom metričkih podataka na sajtu možete saznati koje stranice i sadržaj donose najviše posetilaca, koliko njih se konvertuje u kupce (što je posebno važno ukoliko se bavite online prodajom), kako se rangirate na tržištu i slično.

Uopšteno govoreći, analiza Vaših metričkih podataka može Vam ukazati na to da li Vaša trenutna strategija digitalnog marketinga radi za Vas ili ne. Ako redovno proveravate svoju analitiku, možete videti dnevne, nedeljne ili mesečne pomake u ponašanju kupaca, i u skladu s tim možete izmeniti svoju strategiju ako smatrate da rezultati nisu zadovoljavajući.

S druge strane, ovi pokazatelji mogu Vam pomoći da uvidite prazan hod u Vašoj strategiji koji niste uvideli pre implementacije. Takođe, mogu Vam pomoći da dodatno optimizujete one strateške korake koji već rade prilično uspešno.

Sve u svemu, Vaši metrički podaci su pokazatelj uspeha Vaše strategije i njihovo proučavanje će Vam pomoći u svakom smislu.

Edukacija, usavršavanje i razvoj

Pored redovne analize postignutih rezultata, kako bi biznis napredovao, potrebno je uložiti određeno vreme (a ponekad i novac) u dodatno usavršavanje.

Neprestano usavršavanje u Vašoj poslovnoj oblasti, može Vam pomoći da poboljšate proizvodnju i dođete do kvalitetnijih i pouzdanijih proizvoda koji će Vaše kupce učiniti zadovoljnijim.

Edukacija u sferi marketinga može Vam pomoći da dođete do novih kupaca. Digitalna platforma Vam može poslužiti kao odlična marketinška osnova, sa nizom kanala koje treba iskoristiti ne gubeći iz vida dinamiku promena, i da taktike koje su do juče bile korisne, danas bi se mogle pokazati beskorisnim. Zato Vam praćenje trendova digitalnog marketinga može pomoći u privlačenju novih kupaca, zadržavanju starih i pružiće Vam bolju šansu da svoj brend i proizvode predstavite u što boljem svetlu.

Različiti programi učenja i razvoja mogu Vam pomoći da funkcionišete bolje dok radite zajedno sa svojim timom. Uz pomoć specijalizovanih programa usmerenih na timski rad, svaki član može naučiti i bolje razumeti svoju ulogu i odgovornost u timu, postajući bolji timski igrač, što na dalje poboljšava dinamiku rada u Vašoj firmi kao i kvalitet Vaših proizvoda.

Sagledajte objektivno situaciju

Pomenuli smo dosta saveta za čije sprovođenje je potrebno i određeno vreme. Kao što je već rečeno, ovo nije proces koji se obavlja preko noći, jer je potrebno vreme kako za analizu Vaše konkurencije tako i za analizu Vaših rezultata i potencijala. Ne brinite se ako propustite nekoliko ključnih karakteristika na sajtu Vaše konkurencije ili ako ustanovite da Vaše strategije imaju sitne nedostatke. Sve to se popravlja s vremenom i što više vremena provedete radeći na tome, bićete sve bolji.

Na kraju, uvek možete potražiti podršku. Profesionalni marketari mogu Vam pomoći da ostanete na relevantnoj poziciji na tržištu, da povećate vrednost svojih proizvoda i da doprete do većeg broja kupaca. Takođe Vam mogu pružiti podršku u kreiranju marketinške strategije, a mogu Vam biti na raspolaganju i u pogledu edukacije.

Srećom, možemo Vam pomoći u svemu ovome. Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate, kako bismo Vam pomogli da nadmašite konkurenciju.

1 komentar na “Poboljšajte sopstvenu poziciju boljim poznavanjem konkurencije”

  1. Pingback: Default design - Kako kreiramo marketing strategiju za naše klijente

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *