Blog

Kada je bolje da angažujete marketing agenciju umesto da imate interni marketing tim

Odabir najbolje online marketing strategije za Vaš biznis je teška odluka i kao takva može imati dramatičan uticaj na Vaš ukupan profit. To se takođe odnosi i na izbor između internog marketing tima i profesionalne marketing agencije, kako bi Vi mogli da se fokusirate na razvoj proizvoda/usluga ili jednostavno da unapređujete svoj brend.

Uzimajući sve u obzir, to ne bi trebalo da bude teška odluka, jer u većini slučajeva firme imaju očigledno veću korist od angažovanja profesionalne agencije koja primenjuje sve potrebne marketinške veštine i znanja. U ovom članku daćemo Vam nekoliko dobrih razloga kada je pametnije da nazovete svoju omiljenu marketing agenciju umesto da sve radite u sopstvenoj režiji i sa internim resursimai.

Troškovi i efektivnost

Jednostavno rečeno, ne morate plaćati celu platu marketing menadžera (ili više njih u nekom slučaju) već umesto toga možete dobiti iste usluge u vidu sveoubuhvatnog marketing paketa za fiksnu naknadu. Takođe, ako pogledate koliko mogu biti visoke plate marketing menadžera, jasno je da za iste usluge možete platiti znatno manje. Ne morate se dodatno opterećivati sa danima bolovanja, zdravstvenim osiguranjem, plaćenim odmorima, troškovima obuke i slično.

Ne morate čak ni prolaziti dugotrajne procedure zapošljavanja kao što biste radili sa potencijalnim zaposlenima. Umesto toga, možete jednostavno zakazati sastanak sa predstavnikom agencije kako bi što pre prionuli na posao.

Dobićete više za svoj novac 

Ukoliko angažujete ozbiljnu agenciju za marketing to često znači da ćete dobiti profesionalni tim predanih SEO stručnjaka, stručnjaka za marketing na društvenim mrežama, web dizajnera, stručnjaka za pisani sadržaj, kao i grafičke dizajnere. Svi ovi profesionalci imaju odgovarajuću obuku i potrebno iskustvo za postizanje željenih rezultata. Da ne spominjemo da su oni još i u mogućnosti da razvijaju marketinšku strategiju koja bi najbolje odgovarala potrebama Vašeg biznisa.

Pronalaženje adekvatne pomoći može biti izuzetno teško i većina firmi nema taj luksuz da čeka na “savršenu kombinaciju”. Potrebni su im rezultati marketinga, a agencije mogu isporučiti upravo to.

To ne znači da angažovanje celog internog tima nije dobra ideja. Međutim, kad se odlučite za eksternu saradnju, možete biti sigurni da su ispunjeni svi Vaši profesionalni zahtevi. Isto tako, ne morate se mučiti sa stvarima kao što su trening za Vaš tim ili dodatna oprema za rad kako bi Vaš novi tim mogao da se pridruži ostalima u firmi.

A ko mislite da Vaši postojeći zaposleni mogu prihvatiti neke od ovih marketinških dužnosti, razmislite još jednom. Davanje dodatnih zadataka postojećem timu može da dovede do izgaranja, smanjenja produktivnosti, neželjenih sukoba, pa čak i do napuštanja firme od strane nekih članova.

Blog

Alati, trening i iskustvo

Najbolje strategije digitalnog marketinga često zahtevaju vrhunske online premium softvere i alate za marketing koji nisu otvorenog tipa, niti su besplatni. Neki od njih mogu se kupiti jednom, dok drugi zahtevaju plaćanje na mesečnom nivou.

Ako se odlučite da formirate sopstveni tim, morate biti spremni da kupite sve potrebne alate. S druge strane, ako odaberete eksterni tim saradnika, uživaćete sve benefiti ovih alata u okviru fiksne naknade, i ne morate brinuti o zastarelim verzijama softvera, isteklim pretplatama i sličnim problemima.

Još jedna prednost eksternog marketing tima je ta što agenciji nije potreban trening. Njihovi profesionalci su iskusni, dobro upućeni i u toku sa svim aktuelnostima digitalnog marketinga. Ukoliko je Vaš izbor renomirana agencija za marketing, možete biti sigurni da će svi zaposleni u njoj spremno i željno prihvatiti nove izazove i klijente sa različitim potrebama, iz različitih niša.

Ugledne agencije takođe ulažu u svoje metode i strategije i testiraju ih pre nego što ponude usluge. To znači da ćete eksternom saradnjom uvek moći da koristite najnovije, proverene metode koje rade, a da sami ne morate prolaziti kroz čitavu fazu testiranja i učenja.

Veće mogućnosti za skaliranje biznisa

U većini slučajeva, ako želite da povećate kapacitet svog internog marketing tima, jedina opcija je da zaposlite više ljudi.

Kad radite sa eksternim timom, skaliranje biznisa je mnogo jednostavnije, jer agencije već imaju potrebne resurse i mogu da primene jaču strategiju i ulože više napora u razvoj vašeg brenda.

Skaliranje može značiti i isprobavanje nečeg novog za Vaš biznis. Velika je verovatnoća da interni tim od nekoliko članova nije upoznat sa svim detaljima u širokoj oblasti marketinga, što znači da im je potrebna dodatna obuka pre nego što počnu da primenjuju zahtevniju strategiju. Agencijski timovi već poseduju potrebne veštine i iskustvo, tako da bolje rezultate možete postići brže i efikasnije.

Da sumiramo

Nadamo se da ćete nakon čitanja ovog članka uvideti u kojim slučajevima je bolje angažovati marketinšku agenciju nego voditi čitav interni tim. Efikasnije je, brže i u većini slučajeva daje bolje rezultate.

Ne znači da su interni timovi zastareli način rada. Velika, globalna preduzeća očigledno mogu imati koristi od svog predanog marketing tima, ali za većinu drugih firmi profesionalne agencije postižu veće i bolje rezultate.

Dalje se može pokazati korisnim i kombinovanje profesionalne kompetencije agencije i posvećenog internog marketing tima.

Želite li da saznate kako bi profesionalne usluge digitalnog marketinga mogle koristiti Vašem biznisu? Ako je odgovor da, bili bismo srećni ukoliko nas kontaktirate da zakažemo sastanak.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *