Kako uključiti zaposlene da promovišu vašu firmu putem društvenih mreža

Mnoge kompanije se trude da učvrste svoje mesto na socijalnim mrežama pokušavajući da povećaju broj pratilaca na raznim platformama. To je ponekad lak, a ponekad i težak posao. Nekad je zaista teško pogoditi baš onu ciljnu grupu koja će se najviše angažovati i postati promoter vaše firme, brenda, proizvoda ili usluge putem društvenih mreža. Ono što je najzanimljivije, najbolji advokati vaše kompanije i promoteri vrednosti za koje se zalažete možda baš sede pored vas. To su vaši zaposleni.

Ako ko zna način na koji radite, ideje za koje se borite, vrednosti koje zastupate – to su upravo vaši zaposleni. Zašto ne iskoristiti tu šansu i uključiti ih aktivno u online promociju vaše kompanije.

Pripremio sam vam 5 jednostavnih koraka kako da na lak način uključite svoje zaposlene u online promociju ne trošeći ni jedan dinar. A što je džabe i Bogu je drago 😉

Korak 1. Napravite plan akcije

Kao i svaki dobar projekat i ovaj treba da ima jasno definisan plan akcije. Za početak morate znati šta želite da postignete. Da li je to promocije proizvoda, komunikacija sa klijentima, izgradnja brenda ili nešto drugo. Obratite pažnju da ovo angažovanje zahteva određeno vreme (za koje vaši zaposleni neće moći da obavljaju svoje svakodnevne dužnosti). Prema tome, isplanirajte vreme pametno kako ne biste ugrozili svakodnevno poslovanje.

Takođe je važno da koordinišete online nastupe svojih zaposlenih u jedinstvenu priču koju želite da plasirate online. Ukoliko imate više različitih sektora možete im dodeliti različite zadatke tako da dobijete specifične online aktivnosti i time preciznije targetirate potencijalne klijente.

Korak 2. – Definišite pravila

Veoma je bitno na početku izdefinisati šta želite, a šta ne želite da predstavite putem društvenih mreža. Nekim zaposlenima će to biti jednostavno i prirodno, dok ćete neke morati usmeriti ka željenom cilju.

Dobra ideja je definisati tačna pravila i smernice i upoznati sve svoje zaposlene sa politikom online nastupa. Pokušajte da date konkretne primere, napravite ilustracije ili organizujete sastanak. Komunikacija je svakako presudna za ovaj korak.

Korak 3. – Obučite svoje zaposlene

Jednom kada donesete pravila i uputstva kako da se koriste socijalne mreže dobra ideja je da napravite obuku svojih zaposlenih. Sigurno će neki od njih imati određena pitanja, neće znati da koriste neke od online platformi ili će pak imati neke dobre ideje kako da bolje i kvalitetnije promovišete vašu kompaniju. Uključite svoje zaposlene u razgovor i dajte im šansu da komentarišu, predlažu pa čak i ospore neka od pravila koja ste definisali. Ko zna kakve sve nove ideje mogu da dođu na ovakvim sastancima.

Korak 4. – Napravite da sve bude jednostavno

Najbolji način da brzo uključite svoje zaposlene u ovu online akciju je da je napravite super jednostavnom. Zajedno sa jasno definisanim pravilima svima će biti lako da se uključe u akciju. Posebno ako to donosi značajne benefite za kompaniju, a posredno i za njihovo mesto u kompaniji.

Ne očekujte da vaši zaposleni znaju šta i kada da dele putem društvenih mreža – dajte im jasne smernice za to. Ukoliko, na primer, želite da promovišete novi proizvod, zamolite vaše zaposlene da dele ovu informaciju putem svojih profila na društvenim mrežama.

Možete čak da napravite i jednostavne pozive na akciju sa jasnim marketinškim porukama koje će vaši zaposleni kopirati u svoj email potpis ili deliti preko svog profila na socijalnim mrežama. Što je način primene jednostavniji to će se više ljudi angažovati.

Korak 5 – Napravite da bude zabavno

Svi mi volimo zabavne stvari. Ukoliko nas nešto što radimo dodatno zabavlja sa više elana ćemo pristupiti tom poslu, pričaćemo našim prijateljima o tome i ponositi se postignutim rezultatima.

Ovo treba uzeti u obzir kod uključivanja zaposlenih u online marketing kampanju. Za početak, posmatrajte vaše zaposlene kao korisnike vaših proizvoda i usluga i otkrijte kako da ih motivišete da se na zabavan način uključe u akciju.

Da li će to biti smešni selfi iz kancelarije, team bulding, neko sportsko takmičenje tima iz vaše kompanije ili kreativni način da se prikaže korišćenje novog proizvoda. Ohrabrite vaše zaposlene da se zabavljaju dok dele informacije o vašoj kompaniji. Ova energija će se veoma brzo proširiti Internetom, a onda dolaze i konkretni rezultati.

 

Napišite nam na koji ste način vi uključili vaše zaposlene u online promociju. Ukoliko vam je pak potrebna profesionalna pomoć da ove ideje sprovedete u delo, slobodno nas kontaktirajte.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>