dimitrije ostojic i tim

Kako kreiramo marketing strategiju za naše klijente – korak po korak

Svaka agencija koja se bavi marketingom ima neku svoju tajnu poslovanja, a mi vam u ovom tekstu otkrivamo jednu od naših najvećih, kako kreiramo marketing strategiju za naše klijente – korak po korak.

Kome je namenjena marketing strategija?

Za sve Vas koji želite ostvariv plan za svoj biznis za predstojeću godinu, pripremili smo ovaj vodič kako bismo Vam pomogli da ispunite svoje poslovne ciljeve, bez obzira na trenutnu situaciju.

Kako se razvijaju novi trendovi marketinga i kako Vaš biznis raste, menja se i razvija sama strategija. Povećanje online prodaje na koju upućuju poslednja istraživanja poručuju da su vrlo dobro prošli biznisi koji su imali jasnu viziju svog brenda, jasan plan i marketing strategiju. Vaš posao ne mora da trpi posledice novonastale situacije ukoliko se dobro strateški pripremite za naredni period a zatim to sve i primenite.

Jedan od utisaka koji dele mnogi naši klijeni koji dobiju svoju marketing strategiju je “Eh, da mi je ovo bilo ranije”.

Koje koristi ćete imati od marketing strategije?

Marketing strategija sistematski prikazuje troškove, kanale komunikacije, ciljeve i korake koje treba da preduzmete u definisanom periodu (12 meseci najčešće) i pomaže Vam da lakše i sa više preciznosti dostignete željene rezultate.

Pored toga, jasan marketing plan i strategija će Vam:

  • dati jasan uvid u Vaše ciljno tržište. Lakše ćete dolaziti do potencijalnih klijenata i kupaca kada znate koje su njihove zajedničke karakteristike i koji problem dele.
  • pomoći da kreirate marketinške poruke koje generišu rezultate. Vaša poruka treba da prepoznaje probleme ciljne grupe, da govori jezikom publike i da nudi rešenje koje vi imate.
  • pružiti fokus i ispravan pravac. Email marketing, društveni mediji, Google oglašavanje, blogovi, direktna komunikacija sa kupcima putem chat bota – izbora je sve više kada su u pitanju kanali komunikacije. Dobar plan podrazumeva odabir odgovarajućih platformi za određenu granu poslovanja i primenu najbolje prakse za svaku platformu pojedinačno.

Strategija osmišljena od strane profesionalnog marketing tima vam pruža konkretne korake i alate potrebne da biste postigli željene rezultate. Cilj je da kao vlasnik biznisa imate konkretan, jasan i izvodljiv akcioni plan, kako bi Vam predstojeći period bio uspešan, bez obzira na sve.

Sistematična analiza

Na putu kreiranja marketing strategije prvo što naš tim radi jeste sveobuhvatna analiza trenutnog stanja što podrazumeva temeljno istraživanje sledećih segmenata:

  • Konkurencija
  • Ciljna publika
  • Ključne reči
  • Heštegovi
  • Before/After grid (tabela pokazatelja ključnih prednosti transformacije koje korisnici ostvaruju korišćenjem određenog proizvoda ili usluge)

Sada ćemo i kratko obrazložili pobrojane stavke.

Istraživanje i analiza konkurencije

Vaša konkurencija ne predstavlja samo izazov sa kojim se susrećete u svom radu, oni su ujedno i Vaš dragoceni resurs. Kada znate i razumete šta Vaša konkurencija radi to će Vam biti od izuzetne pomoći da odredite korake koje treba da preduzmete kako biste bili uspešniji.

Mnogo toga se još može zaključiti analizom konkurencije ali nama se u praksi kao najvažnije pokazalo sledeće.

Savet br. 1

Čitanje recenzija kupaca na društvenim stranicama konkurenata daće Vam uvid u to šta je poželjno raditi, a šta ne. A budući da je mali broj vlasnika biznisa koji želi da posveti vreme onome što njihovi kupci govore i prema tome uvedu promene, možete računati na to da će mnogi Vaši konkurenti i dalje praviti iste greške u svom poslu.

Savet br. 2

Analizira tri najveća konkurenta i kreiranje liste njihovih sličnosti i razlika. Ima li nešto što svi oni rade ispravno ili nešto što svi rade loše?

Savet br. 3

Prikupljeni podaci iz prethodnih koraka daće Vam jasne smernice za dalja razmišljanja.. Definišite ključne prednosti koje korisnici dobijaju od Vašeg proizvoda ili usluge, a zatim ispratite koji konkurent nudi neke od ovih pogodnosti. Ovo je jednostavan zadatak koji Vam može otkriti šta Vaši konkurenti nude, i na osnovu toga možete kreirati jedinstvenu ponudu koja će učiniti da se bitno razlikujete od konkurencije.

rukovanje

Ko je Vaš idealni kupac?

Evo nekoliko odrednica koji će vam pomoći da pronađete svoje idealne kupce:

  • Definišite svoj proizvod ili uslugu iz perspektive kupca. Ustanovite kako Vaš proizvod poboljšava život ili rad vaših kupaca i koji problem im rešava.
  • Definišite idealnog kupca tako što ćete odredit njegove godine, obrazovanje, zanimanje, prihode, geografsku pripadnost
  • Utvrdite specifične koristi koje Vaš kupac traži kupovinom Vašeg proizvoda (koje su pogodnosti najvažnije za Vašeg idealnog kupca i zašto bi Vaš kupac trebao kupovati od Vas, a ne od nekoga drugog?)
  • Odredite tačno gde i kada Vaš idealan kupac kupuje proizvod ili uslugu koju nudite. Šta se mora dogoditi u njegovom životu ili radu da bi kupio Vaš proizvod? U koje doba godine, meseca ili dana kupuje Vaš kupac? Zašto baš tada?
  • Kako Vaš kupac kupuje Vaš proizvod ili uslugu? Kako je vaš kupac u prošlosti kupovao slične proizvode ili usluge? Kako Vaš kupac donosi odluku o kupovini vašeg proizvoda?
  • Na kraju za sve odgovore na ova pitanja postavite još jedno “zašto?” i dodatno ćete razumeti svog kupca, njegove navike i preferencije.

Ključne reči i heštegovi

Ključne reči su alat od esencijalne važnosti za kreiranje sadržaja na vašem web sajtu. Strategija ključnih reči utvrđuje koje reči ili fraze korisnici unose u pretraživač kako bi pronašli određeni sadržaj. Zato je potrebno da sadržaj Vaše veb stranice bude kreiran prema ključnim rečima, a sadržaj stranice i bloga bi trebao da strateški koristi ciljane ključne reči kako bi pomogao korisnicima da pronađu Vaše podatke. Pretraživači čitaju veb stranice kako bi identifikovale najvažnije informacije za korisnika – Vaše ključne reči.

Heštegovi su jedna ili više reči zajedno sa simbolom # ispred. Njihov posao je da plasirani sadržaj bude lakši za pretragu korisnicima. Ne koristi ih svaka od društvenih mreža, na Facebook-u heštegovi nikad nisu postali popularni, dok ih sa druge strane učestalo koriste korisnici na Twitteru i Instagramu.

Dakle, najvažnija razlika između ova dva pojma je ta što ključne reči čitaju i analiziraju pretraživači odnosno algoritmi dok heštegove mnogo više koriste i tumače ljudi.

Before/After grid

Kao što smo ranije pomenuli, u pitanju je tabela pokazatelja ključnih prednosti koje korisnici ostvaruju korišćenjem određenog proizvoda ili usluge. Zašto nam je to potrebno?

Ljudi ne kupuju proizvode ili usluge, kupuju transformacije.

Odnosno rezultate.

Još preciznije, poželjnije stanje „posle“ upotrebe Vašeg proizvoda/usluge.

To znači da će dobra ponuda pružiti stanje „posle“ koje osoba želi.

Dobar marketing tim će umeti prikladno da interpretira transformaciju kupaca iz stanja „pre“ u ono „posle“.

Nije loše još jednom naglasitii da je razjašnjavanje željenog ishoda koji nudi ponuda od ključne važnosti za povećanje prodaje.

Koje elemente marketing strategija još uključuje?

  • Kalkulator vrednosti (tabela sa prikazom predviđenog rasta svih pozitivnih efekata za korisnika i smanjenje svih problema koje korisnik ima uz predviđeni vremenski rok za pomenute rezultate).
  • Definisanje online kanala komunikacije
  • Kalendar objava za svaku društvenu mrežu
  • Definisanje tipova sadržaja po kanalima komunikacije
  • Definisanje tipova kampanja prema kanalima komunikacije
  • Marketing automatizacija za edukaciju, prodaju i lead generation proces

U strategiju uključujemo i predloge za:

  • tipove postova na društvenim mrežama
  • teme za blogove
  • teme za lead magnete (lead generation)
  • potrebne alate koji omogućavaju i ubrzavaju ceo proces

Na kraju, prilažemo Vam i listu svih šema premium strategije koje kreiramo ukoliko klijenti imaju potrebu za višim nivoom marketing automatizacije:

  1. Lead generation
  2. Klasifikacija korisnika/kupaca
  3. Email komunikacije po različitim nivoima
  4. B2B prodaja
  5. Up sell/cross sell
  6. Infinite newsletter
  7. Strategija za vraćanje kupaca na napuštenu korpu (abandoned cart)
  8. Zbirna šema marketing automatizacije
analiza strategije

Zaključak

Nadamo se da će Vam ovaj sadržaj pomoći da mapirate akcije koje je potrebno preduzeti da biste postigli svoj cilj u određenom vremenskom periodu.

Zapamtite da svaki marketing plan treba povremeno revidirati i prilagoditi, jer se situacija na tržištu, ali i u okviru firmi menja.

Svaki dokument ovog tipa je vrlo specifičan i jedinstven i zavisi od same prirode poslovanja, zbog čega je nemoguće kreirati šablonske strategije digitalnog marketinga koje će odgovarati svakom biznisu.

Ako želite pomoć u kreiranju efikasne strategije i implementaciju iste kako biste razvijali svoj biznis, kontaktirajte nas, biće nam zadovoljstvo da sarađujemo.

 

Podelite na svojoj omiljenoj društvenoj mreži

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *